€ 4.7581
£ 5.5051
$ 4.2739

Mai multe ştiri online:

Propunerea de revizuire a Constituției în privința definirii familiei, înregistrată la Curtea Constituțională

Ştire online publicată Miercuri, 12 Septembrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Curtea Constituțională a României (CCR) a înregistrat, miercuri, propunerea legislativă de revizuire a Constituției care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, au declarat oficiali CCR pentru Agerpres.

Actul normativ a fost adoptat marți în plenul Senatului.

Potrivit articolului 23 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituției, instanța constituțională se pronunță, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 și 21 aplicându-se în mod corespunzător.

"Decizia prin care se constata că nu au fost respectate dispozițiile constituționale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputaților și Senatului, în vederea reexaminării legii de revizuire a Constituției, pentru punerea ei de acord cu decizia Curții Constituționale", mai prevede articolul 23.

Articolul 20 prevede că la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, președintele Curții numește un judecător-raportor și stabilește termenul de judecată.

Conform articolului 21: "Curtea Constituțională se pronunță asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a două treimi din numărul judecătorilor. (2) Decizia Curții se comunică celor care au inițiat proiectul de lege sau propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora".

Propunerea legislativă de revizuire a Constituției care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie a fost adoptată marți în plenul Senatului.

Inițiativa cetățenească, pentru care era necesară susținerea a cel puțin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori "pentru" și 13 "contra" (USR). Șapte senatori s-au abținut (de la PNL și UDMR).

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituție, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a reiterat marți că referendumul pentru familie va fi organizat pe 7 octombrie.

De asemenea, plenul Senatului a dat un vot pozitiv și pentru cele două amendamente adoptate de către Camera Deputaților la propunerea legislativă de revizuire a Constituției. Senatorul Șerban Nicolae (PSD) a precizat că este vorba despre amendamente de natură tehnică.

"Față de inițiativă au fost două amendamente la nivelul Camerei, care nu se referă la textul în sine, al articolului 48, ci sunt de tehnică normativă. Și anume, față de articolul unic, așa cum a fost supus el dezbaterii Camerei Deputaților inițial, au fost introduse articolele I și II. Articolul I a detaliat faptul că actuala Constituție a fost revizuită prin Legea 429/2003, aprobată prin referendumul național organizat în zilele de 18-19 octombrie 2003. Iar articolul II arată că revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum organizat potrivit dispozițiilor articolului 151 din Constituția României, republicate", a explicat președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc.

În debutul dezbaterilor, Iuliana Scântei (PNL) a declarat că proiectul este "viciat pe procedură" și că, indiferent de votul acordat în Senat, procedura nu este conformă cu Legea fundamentală. Ea a cerut convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere, pentru a stabili că în dezbaterea acestei inițiative Senatul este prima Cameră sesizată.

Șerban Nicolae (PSD) a arătat că în cazul modificării Constituției nu se aplică procedura utilizată în cazul legilor organice sau ordinare, scrie romaniatv.net

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Social
vineri, 19 aprilie Foto : A murit unul dintre cei mai gospodari primari din judetul Constanța 3772 vizite, 0 comentarii A murit unul dintre cei mai gospodari primari din judetul Constanța
Cultură-Educație
vineri, 19 aprilie Foto : "Sunt prea multe și prea dese schimbările". Dar de buget nu vorbește nimeni? 1254 vizite, 0 comentarii "Sunt prea multe și prea dese schimbările". Dar de buget nu vorbește nimeni?
Economie
vineri, 19 aprilie Foto : Shipping-ul internațional declară  război corupției din porturile lumii 1114 vizite, 0 comentarii Shipping-ul internațional declară război corupției din porturile lumii
ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.6847 secunde