Proiectul programulului "Prima Mașină": Ce se întâmplă în caz de daună totală

144
Proiectul programulului
Băncile care finanțează achiziții de autoturisme în cadrul programului Prima Mașină vor putea utiliza despăgubirile primite de la asigurător în cazul producerii unor daune totale asupra mașinii pentru acoperirea integrală a soldului împrumutului, dacă nu solicită executarea garanției de stat. Aceasta, însă doar cu acordul Ministerului Finanțelor, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

În primul trimestru al acestui an a fost înregistrat primul caz de daună totală asupra unui autoturism achiziționat în cadrul programului Prima Mașină, pentru care nu a fost solicitată executarea garanției de stat. Banca și posesorul mașinii au solicitat Ministerului Finanțelor acordul pentru a utiliza suma din despăgubirea primită de la compania de asigurare pentru a stinge creditul, potrivit News.ro.

Finanțele nu și-au putut da acordul, întrucât normele de aplicare aprobate în anul 2014 nu prevăd o astfel de posibilitate. Acum, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea normelor se reglementează această situație. Dacă banca cere executarea garanției de stat, de 50% din valoarea creditului, după ce Finanțele plătesc finanțatorului suma rezultată, compania de asigurări va achita despăgubirea atât băncii, cât și statului, prin Ministerul Finanțelor, proporțional cu procentul de garantare aplicat la soldul creditului, după ce le-a trimis înștiințări.

În cazul în care banca nu a solicitat executarea garanției, iar asigurătorul a achitat despăgubirea instituției de credit și suma acoperă integral soldul creditului, ministerul își dă acordul ca banca să primeasă despăgubirea integral, cu condiția să folosească suma respectivă pentru stingerea împrumutului și să nu mai solicite executarea garanției. Dacă totuși banca a depus cererea de plată la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), fiind în curs de soluționare, ministerul își poate da acordul dacă banca retrage cererea de plată și acoperă suma restantă a creditului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9821 secunde