Profilul agresorului din familiile din Constanța: e sărac, bea și a făcut pușcărie!

506
Profilul agresorului din familiile din Constanța: e sărac, bea și a făcut pușcărie! - fondvictimeleviolentei-1574628564.jpg

Articole de la același autor

Sărăcia și alcoolul în exces – acestea sunt principalele motive pentru care părinții ajung să aplice corecții crunte copiilor sau să îi terorizeze psihic, încă de la cele mai mici vârste. Mai mult, arată reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, cei mai mulți agresori au cele mult opt clase!


"Bătaia este ruptă din rai", spune o vorbă din popor, iar un număr considerabil de români a pus la loc de cinste, în rândul metodelor de educare a copiilor, nuiaua! În vreme ce unii se limitează la o palmă dată la fund, ca atenționare, sunt cazuri în care abuzurile asupra copiilor ajung să fie greu de imaginat. Acestea sunt cazurile care ajung în atenția specialiștilor de la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, iar statisticile realizate arată că sunt sute, an de an, semn că violența în familie este o "moștenire" la care constănțenii nu par că vor să renunțe. 


Astfel, în anul 2018, la nivelul DGASPC Constanța au fost înregistrate 356 cazuri de abuz a minorilor; dintre acestea, cele mai multe au fost în mediul urban, iar victimele cele mai numeroase au fost copiii cu vârste între 3 și 6 ani. "Printre cauzele care au dus la apariția cazurilor de abuz/violență, condițiile precare de viață au fost identificate, în 190 de cazuri, iar consumul excesiv de alcool în 13 dintre situații", ne-au precizat reprezentanții direcției. 


Interesant este de remarcat profilul părintelui agresor, după cum este conturat pe baza cazurilor care ajung în atenția asistenților sociali din Constanța. Acesta provine din mediul urban, are între 20 și 40 de ani și rar se întâmplă să fi absolvit clasele gimnaziale! "Din punct de vedere al agresorilor, în 2018, 90 au provenit din mediul rural, 106 din mediul urban. Cei mai mulți dintre agresori au făcut parte din categoria de vârstă 26 – 35 de ani. Alți 37 dintre agresori nu aveau studii, 45 erau absolvenți ai claselor I-IV, 32 ai claselor V-VIII, iar 17 aveau studii superioare. În 170 dintre cazuri, victima a fost fiul sau fiica agresorului, iar în 26 dintre cazuri a fost vorba despre agresori care trăiau în relații consensuale cu victimele sau alte tipuri de relații", ne-au precizat reprezentanții DGASPC Constanța. 


Numărul cazurilor de violență e în creștere 
De remarcat că numărul cazurilor de violență care ajung în atenția asistenților sociali este în creștere. Astfel, dacă anul trecut au fost înregistrate aproximativ 350 de cazuri de copii abuzați, tot anul, în primele trei luni ale lui 2019 au fost înregistrate 319 reclamații privind violența în familie, iar în 286 cazuri, victimele au fost copii. Analiza realizată de specialiști arată că în majoritatea cazurilor este vorba de familii cu condiții precare de viață, în multe dintre situații agresorii erau sub influența băuturilor alcoolice și, se impune menționat, aveau antecedente penale. 


Ajutor pentru victimele violenței, din bani europeni
Pentru combaterea acestui fenomen, dar mai ales pentru protejarea victimelor, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse a demarat proiectul "Venus – împreună pentru o viață în siguranță!". Proiectul se desfășoară la nivelul întregii țări, este finanțat din fonduri europene și prevedere asigurarea de cazare și măsuri de protecție și reintegrare socială și profesională pentru persoanele care au fost victimele violenței. La Constanța urmează să fie sprijinite, în cadrul proiectului: 6 victime care vor primi cazare în locuința secretă, 14 victime care vor primi consiliere în grupuri de suport și 34 victime care vor beneficia de servicii de reintegrare profesională. Cu toții vor fi consiliați psihologic și juridic. 


Persoanele care doresc să fie incluse în acest program pot depune dosarele la DGASPC Constanța până pe 5 decembrie, iar selecția dosarelor urmează să fie realizată la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Mai multe informații pot fi obținute de la direcție: psiholog Mariana Gioga, telefon 0724/773743 și responsabil servicii sociale Geanina Bechiș - 0739/647402.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5292 secunde