I-a venit și lui rândul

Procurorul Zafer Sadâc "descusut" cu întrebări

909

Articole de la același autor

Ieri, în Aula Magna a Universității "Ovidius", din Constanța, Asociația LiderJust, în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universității "Ovidius" și fundația Europrof, a organizat conferința "Despre alegeri în cariera ta!", care face parte din programul de intershipuri și mentorat pentru studenții de drept "Busolă în cariera ta!". 

La eveniment au fost prezenți fostul președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, judecător Dana Gârbovan, procurorul criminalist Zafer Sadâc, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, și Codru Vrabie, membru al societății civile în Consiliul Național pentru Integritate. Invitații, persoane cunoscute în Justiție, au fost urmăriți cu interes de cele câteva zeci de studenți de drept, viitori avocați, procurori ori judecători.

Ei au adresat întrebări punctuale celor care au o carieră de magistrat în spate și au fost curioși să știe cum se împarte, practic, dreptatea în România. Dana Gârbovan le-a spus că a fi judecător este o responsabilitate enormă, dar că, totodată, profesia de judecător este una dintre cele mai "valoroase". "În sistemul nostru poți deveni judecător la o vârstă foarte fragedă, deși nu ai o experiență de viață în spate. Trebuie, cred eu, să ai vocație pentru așa ceva. Să aplici legea nu înseamnă că trebuie să iei textul de lege și să-l folosești ca pe un șablon. Fiecare situație diferă, iar legea trebuie interpretată astfel încât să se facă dreptate. Toate deciziile trebuie luate în spiritul legii", a spus Gârbovan în fața studenților. Ea le-a și dat un sfat celor care vor să fie, de exemplu, judecători: "Nu veți ajunge nicăieri dacă vă veți considera superiori celorlalți! Veți face parte dintr-un sistem nici pe departe perfect, iar ceea ce ați învățat în școală nu se poate compara cu ceea ce veți întâlni în practică".

Vizavi de faptele de corupție din Justiția din România, care au fost destul de numeroase în ultimii ani, Dana Gârbovan ne-a declarat că, "deși există corupție, asta nu înseamnă că este o regulă. Există oameni în Justiție care își fac meseria cu dedicație și cu mult profesionalism. Este distructiv să gândești că toți judecătorii fac aceleași lucruri, când este clar că acele cazuri sunt izolate".

În ceea ce privește munca de procuror criminalist a magistratului Zafer Sadâc, studenții s-au arătat interesați de avantajele și dezavantajele ei. Unii, chiar, mai materialiști, au vrut să știe ce salariu are un procuror! Alții l-au întrebat pe procurorul criminalist cel mai vechi și mai experimentat de la Constanța dacă a avut și momente de panică în cariera sa. Acesta a spus că "da, au fost!", lucru care, pe unii dintre ei i-a cam speriat… "Studenții au pus întrebări inteligente și au fost interesați de ceea ce este bun sau rău atât în profesia noastră", ne-a declarat procurorul Sadâc.

Aceste întâlniri organizate între studenți și oameni din Justiție au rolul de a-i determina pe cei care vor absolvi facultățile de Drept să știe ce profesie li se potrivește mai bine și să își aleagă în cunoștință de cauză cariera.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4125 secunde