Procurorul care nu ar fi permis percheziția în casa lui Dincă înainte de ora 6.00, cercetat disciplinar pentru gravă neglijență

173
Procurorul care nu ar fi permis percheziția în casa lui Dincă înainte de ora 6.00, cercetat disciplinar pentru gravă neglijență - crimacaracalalexandra-1564582983.jpg
Procurorul Cristian Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal, cel care nu le-ar fi permis polițiștilor să pătrundă în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6.00 a zilei de vineri, este cercetat disciplinar, ancheta inspectorilor judiciari vizând exercitarea funcției cu gravă neglijență, a anunțat, miercuri, Inspecția Judiciară.


Potrivit unui comunicat al Inspecției Judiciare, inspectorii judiciari au dispus începerea cercetării disciplinare în cazul procurorului Cristian Ovidiu Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență.


De asemenea, inspectorii Direcției de inspecție pentru procurori din Inspecția Judiciară au înaintat Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcție a lui Popescu până la finalizarea procedurii disciplinare.


"Procurorul de caz, sesizat cu infracțiunea de lipsire de libertate a unei minore și având, ca atare, obligația de a lua toate măsurile, nu a consimțit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie, în imobilul lui Gheorghe Dincă, unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituția României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal", arată Inspecția Judiciară.


Secția de anchetare a magistraților a anunțat marți că a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu privind modul în care s-au desfășurat cercetările în cazul uciderii celor două adolescente din Olt. Potrivit Parchetului General, în acest caz au fost făcute audieri și au fost ridicate documente de la Parchetul Judecătoriei Craiova, DIICOT, Curtea de Apel Craiova, Poliția Olt și Poliția Dolj.


Alexandru Cumpănașu, care spune că este unchiul victimei, a publicat extrase din raportul Ministerului de Interne legat de acest caz. Potrivit acestor extrase, deși comisarul șef Alexe Nicolae, adjunct al șefului IPJ Olt pe linie de investigații criminale, a propus să se intre la adresa respectivă, reprezentanții Parchetului nu au fost de acord cu această propunere. 


Parchetul General a avut însă o altă versiune. "Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo", a transmis marți Parchetul. 


Anchetatorii au descins la locuința principalului suspect în cazul crimelor de la Caracal vineri dimineață, la ora 6.00, la 19 ore de la apelurile Alexandrei la 112, motivând că mandatul de percheziție dat de procuror era pentru ora 6.00.


Procurorul general Bogdan Licu nu a avut "nicio explicație" de ce poliția și procurorii nu au intervenit în cazul tragediei din Caracal, în condițiile în care "undeva în jurul orei 1.00 (noaptea) s-a stabilit locația ucigașului", dar echipa de anchetă a intrat în casă de-abia la 6 dimineața. "Undeva în jurul orei 1 (noaptea) s-a stabilit locația ucigașului", iar anterior echipa de anchetă a "mai pătruns în alte trei locații" în condițiile în care "informațiile STS nu au fost foarte exacte", a spus Licu, vineri, într-o intervenție telefonică la Antena 3. În aceste condiții, polițiștii și procurorii "la 1 și jumătate s-au dus la judecător" unde "s-a obținut mandat de percheziție", a continuat acesta, subliniind că, potrivit Constituției, organele de poliție pot interveni "fără autorizația instanței de judecată" în condițiile în care este vorba de "protejarea unei vieți". "De ce a așteptat, aceste lucruri trebuie lămurite. Efectiv nu am nicio explicație. Nu este absolut deloc în regulă ceea ce s-a întâmplat", a subliniat Licu, care a precizat că succesiunea evenimentelor va face obiectul unei anchete interne. 


Condițiile în care se poate intra în domiciliul unei persoane sunt definite chiar în Constituția României, la articolul 27 unde, la litera b, se prevede că inviolabilitatea domiciliului nu se aplică dacă este vorba despre "înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane".


Art. 27 – Inviolabilitatea domiciliului
(1) Domiciliul și reședința sunt inviolabile. Nimeni nu poate pătrunde sau rămâne în domiciliul ori în reședința unei persoane fără învoirea acesteia.
(2) De la prevederile alineatului (1) se poate deroga prin lege pentru următoarele situații:
a) executarea unui mandat de arestare sau a unei hotărâri judecătorești;
b) înlăturarea unei primejdii privind viața, integritatea fizică sau bunurile unei persoane;
c) apărarea securității naționale sau a ordinii publice;
d) prevenirea răspândirii unei epidemii.
(3) Percheziția se dispune de judecător și se efectuează în condițiile și în formele prevăzute de lege.
(4) Perchezițiile în timpul nopții sunt interzise, în afară de cazul infracțiunilor flagrante.
Suspectul în cazul crimelor din Caracal, Gheorghe Dincă, a recunoscut că a ucis-o pe fata de 15 ani joi, în jurul orei 12.00, imediat ce a surprins-o cu telefonul în mână și a precizat că i-a incinerat corpul, a declarat, duminică seară, procurorul Georgiana Hosu, adjunctul șefului DIICOT. Ea a spus că bărbatul a răpit-o pe fată în scopul exploatării sexuale, a sechestrat-o și a violat-o, iar Alexandra "nu a avut practic nici o șansă de a se apăra". Referitor la cealaltă fată ucisă, Luiza, în vârstă de 18 ani, procurorul a spus că sunt indicii că Dincă a procedat în același mod. 
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.773 secunde