Procurorul care nu a permis percheziția în casa lui Dincă înainte de ora 6.00 a fost suspendat din funcție

179
Procurorul care nu a permis percheziția în casa lui Dincă înainte de ora 6.00 a fost suspendat din funcție - parchet-1564671399.jpg

Articole recomandate

Procurorul din Caracal care nu le-a permis polițiștilor să pătrundă în casa lui Gheorghe Dincă înainte de ora 6:00 a zilei de vineri a fost suspendat din funcție pe durata cercetării disciplinare desfășurate în cazul său de către Inspecția Judiciară, a decis joi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Ancheta inspectorilor judiciari vizează exercitarea funcției cu gravă neglijență de către procurorul Cristian Popescu, iar CSM a apreciat că procedura disciplinară desfășurată în cazul procurorului "este de natură să aducă atingere prestigiului justiției".


Secția pentru procurori în materie disciplinară a CSM a admis propunerea Inspecției Judiciare și a decis suspendarea procurorului Cristian Popescu pe perioada desfășurării cercetării disciplinare, a anunțat Consiliul.


Secția a apreciat că procedura disciplinară desfășurată la acest moment față de procuror este de natură să aducă atingere prestigiului justiției, potrivit CSM.


De asemenea, CSM precizează că asupra fondului abaterii disciplinare Secția pentru procurori se va pronunța în eventualitatea exercitării acțiunii disciplinare de către Inspecția Judiciară.


Ședința CSM a durat câteva ore, iar la aceasta a participat și Cristian Popescu, el nefăcând nicio declarație la sosirea și la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii.


Inspecția Judiciară a anunțat miercuri că procurorul Cristian Popescu de la Parchetul Judecătoriei Caracal este cercetat disciplinar pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență. De asemenea, inspectorii Direcției de inspecție pentru procurori din Inspecția Judiciară au înaintat Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de suspendare din funcție a lui Popescu până la finalizarea procedurii disciplinare.


"Procurorul de caz, sesizat cu infracțiunea de lipsire de libertate a unei minore și având, ca atare, obligația de a lua toate măsurile, nu a consimțit la pătrunderea, anterior orei 6:00 a zilei de 26 iulie, în imobilul lui Gheorghe Dincă, unde se presupunea că se află victima, ignorând prevederile art. 27 alin. (2) lit. b) din Constituția României, raportat la art. 20 alin. (2) din Codul penal", arată Inspecția Judiciară.


Secția de anchetare a magistraților a anunțat marți că a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu privind modul în care s-au desfășurat cercetările în cazul uciderii celor două adolescente din Olt. Potrivit Parchetului General, în acest caz au fost făcute audieri și au fost ridicate documente de la Parchetul Judecătoriei Craiova, DIICOT, Curtea de Apel Craiova, Poliția Olt și Poliția Dolj.


De asemenea, Parchetul General a anunțat joi începerea unui control la Parchetul Judecătoriei Caracal pentru a stabili dacă au fost respectate procedurile în soluționarea dosarelor penale înregistrate începând cu 1 ianuarie 2018 și vizând infracțiunile de viol și lipsire de libertate, pornind de la modul în care s-a intervenit în cazul dispariției Alexandrei.


Alexandru Cumpănașu, care spune că este unchiul victimei, a publicat extrase din raportul Ministerului de Interne legat de acest caz, iar conform acestora, deși comisarul șef Alexe Nicolae, adjunct al șefului IPJ Olt pe linie de investigații criminale, a propus să se intre la adresa respectivă, reprezentanții Parchetului nu au fost de acord cu această propunere. Parchetul General a avut însă o altă versiune. "Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal nu le-au interzis lucrătorilor de poliție să pătrundă în domiciliul prezumtivului autor Dincă Gheorghe, după ce l-au identificat. În raport de constatările din teren, de comun acord, procurorii și lucrătorii de poliție au apreciat că nu este oportună pătrunderea în domiciliu înainte de ora 06.00, întrucât exista riscul compromiterii probelor în situația în care autorul nu se afla acolo", a transmis marți Parchetul.


Anchetatorii au descins la locuința principalului suspect în cazul crimelor de la Caracal vineri dimineață, la ora 6.00, la 19 ore de la apelurile Alexandrei la 112, motivând că mandatul de percheziție dat de procuror era pentru ora 6.00.


Procurorul general Bogdan Licu nu a avut "nicio explicație" de ce poliția și procurorii nu au intervenit în cazul tragediei din Caracal, în condițiile în care "undeva în jurul orei 1.00 (noaptea) s-a stabilit locația ucigașului", dar echipa de anchetă a intrat în casă de-abia la 6 dimineața. "Undeva în jurul orei 1 (noaptea) s-a stabilit locația ucigașului", iar anterior echipa de anchetă a "mai pătruns în alte trei locații" în condițiile în care "informațiile STS nu au fost foarte exacte", a spus Licu, vineri, într-o intervenție telefonică la Antena 3.


În aceste condiții, polițiștii și procurorii "la 1 și jumătate s-au dus la judecător", unde "s-a obținut mandat de percheziție", a continuat Licu, subliniind că, potrivit Constituției, organele de poliție pot interveni "fără autorizația instanței de judecată" în condițiile în care este vorba de "protejarea unei vieți". "De ce a așteptat, aceste lucruri trebuie lămurite. Efectiv nu am nicio explicație. Nu este absolut deloc în regulă ceea ce s-a întâmplat", a subliniat Licu, care a precizat că succesiunea evenimentelor va face obiectul unei anchete interne.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7731 secunde