"Procurorii trebuie să rămână independenți, nu controlați politic. O decizie CCR nu poate fi discutată prin referendum"

137

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că așteaptă motivarea Curții Constituționale în ceea ce privește decizia referitoare la revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, subliniind că procurorii trebuie să fie independenți și nu controlați politic, iar autoritatea ministrului Justiției ar trebui să fie folosită pentru a-i apăra pe aceștia. De asemenea, președintele a menționat că "o decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum", dar dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum".


"Aștept motivarea Curții. (...) Personal, sunt convins că procurorii trebuie să fie independenți. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlați politic. Nu pot fi în subordinea unui politician. (...) În Constituție avem un articol care spune că procurorii funcționează sub autoritatea ministrului. Eu înțeleg că ministrul are sau ar trebui să aibă o autoritate în domeniu și să o folosească pentru a-i apăra pe procurori. (...) Autoritatea ministrului ar trebui să fie orientată spre înlesnirea muncii procurorilor. (...) Eu iau în calcul să respect statul de drept în România, să am grijă, atâta cât pot, să rămână procurorii independenți, cu respectarea Constituției", a declarat Klaus Iohannis. 


Curtea Constituțională a constatat săptămâna trecută existența unui conflict juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi.


CCR arată că, pentru soluționarea acestui conflict, președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că decizia CCR valorifică principiul constituțional potrivit căruia procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Toader mai susține că șeful statului nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competențelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiției, scrie romaniatv.net


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5258 secunde