CCR a decis

Procurorii pierd "defectuos". Abuzul în serviciu, doar cu încălcarea legii

542
Procurorii pierd
Curtea Constituțională a României a decis ieri că sintagma "în mod defectuos" cuprinsă în cadrul reglementării infracțiunii de abuz în serviciu se traduce "prin încălcarea legii".


Magistrații au decis cu unanimitate de voturi că admit excepția de neconstituționalitate și "constată că dispozițiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma «îndeplinește în mod defectuos» din cuprinsul acestora se înțelege «îndeplinește prin încălcarea legii»", se arată într-un comunicat dat publicității de CCR.


Totodată, magistrații au respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și au constatat că articolul 13 din legea nr. 79/2000 sunt constituționale în raport cu criticile formulate.


Articolul 297 din Codul Penal prevede că "fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică".


Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 menționează că "în cazul infracțiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcției, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime".
Printre dosarele în care s-a invocat această excepție se află cele în care sunt vizați fosta șefă a DIICOT Alina Bica, președintele suspendat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, și fostul președinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu.


Procurorii, cu mâinile legate


Avocații constănțeni susțin că această deciziei a CCR era previzibilă, dar "foarte bine venită". 


"Să fim foarte bine înțeleși! Nu a fost dezincriminat abuzul în serviciu. Cei care țipau că va fi dezincriminat abuzul în serviciu făceau doar circ, exercitau o presiune nejustificată pe judecătorii Curții. 


În realitatea, această decizie a CCR înlocuiește sintagma «îndeplinește de-fectuos» cu «îndeplinește prin încălcarea legii». Asta înseamnă că procurorii nu vor mai avea mână liberă să facă ce vor ei. Până acum, definirea termenului «defectuos» era exclusiv la interpretarea procurorului. De aceea, procurorii abuzau de această sintagmă și traduceau cum vroiau ei ce înseamnă «defectuos». De aceea, toate funcțiile publice, de funcționari, mai ales primari, erau funcții pușcăriabile. Orice procuror putea băga oricând orice primar în pușcărie doar cu această interpretare personală a termenului «defectuos». Dacă făcea ceva pentru comunitate, procurorul îl putea oricând acuza că și-a îndeplinit defectuos sarcinile de serviciu, dacă nu făcea îl băga la «neîndeplinirea unei îndatoriri de serviciu». Totul era la latitudinea procurorului", ne-a declarat un avocat din Baroul Constanța.


v v v


Actuala reglementare a CCR va restrânge semnificativ sfera de acțiune a procurorului deoarece el va trebui să raporteze abuzul în serviciu strict la activități ce sunt realizate prin încălcarea legii. Procurorul nu va mai putea întoarce astfel orice act administrativ din condei, ci va trebui să constate mai întâi că abuzul în serviciu s-a realizat prin încălcarea legii. 


Deși CCR specifică faptul că hotărârea se aplică pe viitor, este foarte probabil ca aceste modificări să fie aduse în discuție de avocați și în cauzele aflate în diferite stadii procesuale, mai puțin sentințele definitive. 


"Este și normal să invoci aceste excepții. Nu știu cum va mai putea fi cineva judecat și condamnat pentru ceva ce nu mai există în lege. Cred că în motivarea deciziei, judecătorii CCR vor fi foarte exacți și o vor face în așa fel încât lucrurile să fie clare, fără alte interpretări", a mai adăugat același avocat. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 29 Ianuarie 2016
Stire din Eveniment : Primar constănțean, reținut!
Vineri, 10 Aprilie 2015
Stire din Eveniment : Zi cu emoții pentru Elena Udrea!
Sâmbătă, 07 Februarie 2015
Stire din Eveniment : Radu Mazăre, acuzat de abuz în serviciu
Pagina a fost generata in 0.3321 secunde