Procurorii au clasat dosarul în care ÎPS Teodosie era acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor

432
Procurorii au clasat dosarul în care ÎPS Teodosie era acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor - ipsimpartasire2-1594403398.jpg
Acuzațiile cum că ritualul de împărtășire și respectiv folosirea aceleași lingurițe și aceluiași prosop ar fi pus viața credincioșilor în pericol, dar și cele privind faptul că ÎPS Teodosie și alți preoți din Arhiepiscopia Tomisului ar fi instigat oamenii și le-ar fi comunicat informații false, au făcut obiectul unor dosare penale, care au fost clasate de anchetatori.

O primă clasare a fost dată, în 14 mai, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în cazul unei plângeri penale formulate de Asociația pentru Libertatea de Conștiință. După doar câteva zile, o nouă plângere penală era formulată, de data aceasta către DIICOT, cu trei acuzații la adresa ÎPS Teodosie și a preoților slujitori, din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false. A doua zi, alte persoane formulau încă o plângere către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, vizând aceleași infracțiuni.

"În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtășire cu o linguriță comună a mai multor credincioși a pus viața acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de ÎPS Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârșirii acestui ritual ar constitui instigare publică a credincioșilor și comunicare de informații false. Formulate într-un ton de hărțuire a ritualului, plângerile penale mai susțineau că folosirea unui prosop la împărtășire, a unor bucăți de anafură pe care credincioșii le luau după împărtășire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoți, sunt tot infracțiuni și chiar sfidare a autorităților publice și a Patriarhiei", se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

Pe 2 iulie, dosarul penal realizat la nivelul Parchetului a fost clasat. "Față de ÎPS Teodosie, Parchetul a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală. Față de preoții Arhiepiscopiei, Parchetul a dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală", au mai arătat reprezentanții Arhiepiscopiei.

"Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtășire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească și liniștea duhovnicească a celor ce li se pare că sfințirea vieții, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ar constitui infracțiune", au concluzionat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5498 secunde