Corespondență specială, de la Cristina Sîmbeteanu

Printre sute de catarge! Nava-școală "Mircea", la Regata l’Armada de Rouen 2019

472

Articole recomandate



În noaptea de 10 spre 11 iunie, la ora 02.00, Nava-Școală "Mircea" traversa din nou meridianul Greenwich, de această dată de la vest către est. Momentul a coincis cu intrarea velierului pe Sena, cu destinația Rouen, pentru a participa la Regata L’Armada de Rouen 2019. 


În jurul orei 05.00, răsăritul Soarelui pe Sena ne dă deșteptarea cu mult înaintea alarmei specifice. Navigăm lin pe apele râului francez, în timp ce, tradițional, pe punți și la interior are loc curățenia generală înainte de acostarea în port. Când și când, maiștrii responsabili cu sectoarele de curățenie trebuie să-i atenționeze pe cadeții furați de peisajul de pe malurile Senei că activitatea de bricuit nu se va realiza singură. Cu o vizibilă melancolie în priviri, studenții și elevii se conformează și revin la spălatul punții, care trebuie să arate impecabil pe durata festivalului de la Rouen. 


Cadeții, gata de salut 
Puțin după ora 08.00, ne facem intrarea triumfală în spațiul festivalului maritim. Cadeții sunt urcați în arboradă și sunt gata de salut, iar de pe cheu ne întâmpină sute de persoane care ne salută fluturând din mâini și aclamându-ne. Ghidați de remorcherele franceze, înaintăm pe Sena către locul de acostare. 


Festivalul din Rouen, aflat la cea de-a 30-a ediție, a început încă de pe 6 iunie, astfel că, de-a lungul Senei, ne delectăm privirile cu veliere și nave militare care mai de care mai interesante. Unul dintre cele mai frumoase veliere este "Sedov", nava-școală a Universității Maritime din Murmansk, Federația Rusă. Lansat pentru prima dată la apă în anul 1921, velierul cu o lungime de 118 metri are patru catarge și este considerat cea mai mare navă-școală din lume la ora actuală. 
O pată de culoare a fost în peisaj și "Shabab Oman II", velierul Marinei Militare a Sultanatului din Oman. Interesant este faptul că nava, care poartă vizibil amprenta culturii arabe, a fost construită, în 2014, în Șantierul Naval Galați. Cu timpul, acest aspect a dus la înfiriparea unei relații solide de prietenie între N.S. "Mircea" și velierul școală omanez. 


Parada echipajelor 
Festivalul L’Armada de la Liberté 2019 a debutat pe 6 iunie, însă itinerariul marșului nostru de instrucție de anul acesta nu ne-a permis să ajungem în orașul francez gazdă decât pe 11 iunie. Astfel, deși am ratat startul evenimentului, n-am fost lipsiți de atenție din partea publicului. 


Prima zi la cheu a adus la bord sute de vizitatori, iubitori ai mării, pasionați de veliere și alte ambarcațiuni, dar și simpli entuziaști ai unui eveniment de amploarea festivalului nautic din Rouen. 


Dincolo de afluxul uriaș de vizitatori care au urcat pe navă, unul dintre cele mai speciale momente ale escalei noastre la Rouen a fost parada echipajelor celor 46 de ambarcațiuni participante la Regata L’Armada 2019, care a avut loc pe 12 iunie. O fericită întâmplare a făcut ca un grup mixt de români și francezi, specializat în dansuri tradiționale românești, să ne fie alături pe durata festivalului nautic din Normandia. Dansurile lor au acompaniat muzica populară românească interpretată de eleva Monica Poenari, de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu", și de studentul Ciprian Gălușcă, de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân". 


Astfel, la parada de pe 12 iunie, îmbrăcați în costume naționale autentice, membrii asociației de dansuri "La Passacaille" au purtat alături de noi tricolorul României pe bulevardele din Rouen. Îmbrăcați în costume populare autentice românești, membrii asociației "La Passacaille" au ținut două reprezentații la bordul navei, pe durata escalei noastre la Armada de Rouen. 


Felicitați de strănepoata generalului Maican 
Recepția de pe 14 iunie, de pe malul Senei, a onorat N.S. "Mircea" cu o prezență deosebită. Este vorba de Maria Mărgărita Iuca, strănepoata generalului de marină Nicolae Dumitrescu-Maican, cel care a rămas cunoscut în istorie drept ctitorul Marinei Militare Române și autorul victoriei de la Calafat care a contribuit semnificativ la dobândirea Independenței de Stat a României în anul 1878. 
Deși locuiește de ani buni la Paris și desfășoară o bogată activitate culturală în câteva orașe din Europa și de peste Ocean, doamna Iuca este perfect atașată de România, de cultura și de tradițiile naționale, dar în special de Forțele Navale Române, despre care consideră că reprezintă o moștenire lăsată de străbunicul său generațiilor actuale, o moștenire care trebuie îngrijită și respectată pentru a răsplăti astfel truda și jerfa predecesorilor, generalul Maican fiind doar unul dintre ei. 
"Mă bucur enorm să văd că bricul «Mircea» a ajuns la cea de-a 80-a aniversare și pot să spun că mă bucură și faptul că eu sunt invitată și că nu am fost uitată în contextul acestor evenimente atât de importante pentru prezent și pentru viitor. Doresc navei-școală «Mircea» viață lungă și multe progrese. La mulți ani! Anul acesta să fie unul care să vă aducă mândrie și recunoașterea calităților!", a transmis Maria Mărgărita Iuca. 


În vizită la Ambasada României la Paris 
Una dintre zilele escalei noastre la Rouen a fost dedicată unei vizite în Paris, sponsorizată de organizatorii Regatei Armada de Rouen. Prilejul a fost excelent pentru noi de a-i face o vizită ambasadorului român în Franța, domnul Luca Niculescu. Ambasadorul s-a arătat impresionat de prospețimea pe care o afișează echipajul foarte tânăr al N.S. "Mircea" și a dorit să sublinieze bucuria domniei sale vizavi de faptul că și noi, prin generațiile trecute, actuale și viitoare, depunem eforturi susținute de diplomație navală pretutindeni pe glob, contribuind la prestigiul României. 
În incinta ambasadei de la Paris, am avut plăcuta surpriză și onoare de a întâlni un alt simbol al României, fostul multiplu campion la kaiac-canoe Ivan Patzaichin. Acesta a fost încântat să dea mâna cu comandantul N.S. "Mircea" și cu o parte din echipaj, mai ales că era o dorință mai veche a sa de a cunoaște echipajul celebrului velier de la Constanța. 


Suntem speciali! 
Escala la Rouen a navei-școală "Mircea" a însemnat pentru studenții și elevii de bord șansa de a intra în contact cu alți cadeți străini din Mexic, Franța, Brazilia, Oman, SUA, Rusia, Polonia, Olanda și de a face schimb de impresii cu aceștia. Tinerii marinari militari români au putut compara stilul de viață de la bordul N.S. "Mircea" cu cele de pe alte nave de instrucție. Ce au descoperit? Faptul că autenticitatea noastră și ambiția de a păstra intacte elementele originale ale navei construite acum opt decenii, la Hamburg, ne fac speciali în ochii tuturor. 
Pe lângă socializarea cu ceilalți cadeți de pe restul navelor participante la Regata Armada de Rouen 2019, studenții și elevii militari au fost invitați să ia cina alături de familii franceze. 
"Eu și încă doi colegi am fost invitați la masă la o familie cu doi copii. Au fost foarte calzi și ospitalieri cu noi. Au invitat cu noi la masă și o familie de români, prieteni de-ai lor, iar atmosfera a fost foarte plăcută. Mâncarea pe care ne-au servit-o, specific franzuțească, a fost foarte gustoasă, iar desertul delicios. A meritat experiența!", mărturisește studenta Sorina Băcanu. 


Un strop de bucurie pentru copiii greu încercați 
Pe durata șederii în Rouen, o parte dintre cadeții de la bord, împreună cu militarii de pe Shabab Oman II, au avut ocazia de a vizita un spital de oncologie pediatrică din oraș. În calitate de marinari militari, cunoaștem multe despre solidaritate și empatie, iar pentru noi a fost o bună oportunitate de a oferi un strop de bucurie unor copii greu încercați de soartă. 
De la Regata Armada de Rouen 2019 plecăm și cu două trofee, nu doar cu satisfacția de a fi făcut impresie artistică excelentă. Băieții noștri, soldații profesioniști și elevii militari, au făcut dovada condiției fizice de invidiat, câștigând locurile I și III la competiția de fotbal desfășurată în cadrul festivalului maritim. 


Concluziile comandantului 
Scriem aceste rânduri în puținul timp ce ne-a mai rămas la Rouen, înainte de a mola legăturile de la cheu și de a porni, în regată, spre Olanda, alături celelalte 45 de nave participante la l’Armada de Rouen 2019. 
Comandantul navei, comandorul Mircea Târhoacă, a tras concluziile asupra modului în care au decurs lucrurile în cele patru zile de acostare în Normandia: "Au fost câteva zile foarte pline, cu activități complexe, însă cred că echipajul navei-școală «Mircea» s-a descurcat din nou foarte bine și ne-am atins toate obiectivele de reprezentare a României. Întreaga suită de activități a reprezentat pentru noi o imensă satisfacție de a trăi și de a simți românește atât de departe de casă și de a arăta străinilor calitatea culturii și tradițiilor noastre".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.427 secunde