Primul român acuzat de propagandă jihadistă, condamnat la închisoare

219
Primul român acuzat de propagandă jihadistă, condamnat la închisoare - luigiconstantinboicea-1493907119.jpg
Elevul craiovean acuzat de propagandă teroristă în favoarea ISIS a fost condamnat de către magistrații Curții de Apel Craiova la la trei ani și patru luni de inchisoare cu executare. Decizia nu este definitivă și poate fi atactă cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, transmite Digi24.ro.


Luigi Constantin Boicea, în vârstă de 17 ani, și-a recunoscut vinovăția în fața magistraților craioveni și a fost judecat prin procedură simplificată.

"Contopește pedepsele aplicate inculpatului, în pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, la care se adaugă sporul de 4 luni închisoare, calculat ca o treime din cealaltă pedeapsă, de 1 an închisoare, în final inculpatul Boicea Luigi Constantin urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani și 4 luni închisoare, în regim de detenție", se arată în minuta instanței.

Luigi Constantin Boicea a fost acuzat că făcea propagandă pe internet grupării teroriste ISIS. Acesta a renunțat și la religia creștin-ortodoxă și frecventa o moschee din municipiul Craiova.

Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Boicea de pregătire în vederea folosirii armelor de foc și a dispozitivelor explozive în scopul comiterii unui act de terorism.

Procurorii spun că, din 2015, Luigi Constantin Boicea a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical-islamistă, prin postarea în mediul online, "prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio și video reprezentând acțiuni armate violente și de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale și colective, incendieri de persoane, execuții prin împușcare, mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste, mesaje de propagandă a Statului Islamic, promovarea «Sharia»), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte că cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o".

Potrivit procurorilor, din 2015, tânărul a participat la activitățile de instruire și pregătire desfășurate online de organizația teroristă Statul Islamic pe site-uri de profil.

Rudele tânărului au povestit că acesta a renunțat în 2013 la religia creștin-ortodoxă pentru a trece la cea musulmană.

"După convertirea la islamism, tânărul și-a schimbat stilul de viață, izolandu-se de societate și familie, identificându-se cu Statul Islamic și vorbind permanent în numele acestuia. A început să poarte în public ținută specifică musulmanilor și să se afișeze pe rețelele de socializare cu însemnele Statului Islamic", arătau reprezentanții Poliției Române.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1309 secunde