Președintele Băsescu a vizitat tehnica militară americană din baza de la Kogălniceanu

1413
Președintele Băsescu a vizitat tehnica militară americană din baza de la Kogălniceanu - e51c23226c8e20febd0c656a33711356.jpg

Articole de la același autor

În plin scandal legat de implicarea fratelui său în așa-zise afaceri ilegale cu armament, președintele României, Traian Băsescu, a fugit preț de o oră din fața obuzelor adversarilor politici, vizitând tehnica militară americană de la Kogălniceanu.
Puhoiul de ziariști era prea puțin interesat de evenimentul în sine, Ziua distinșilor vizitatori ai celui mai mare exercițiu militar româno-american, urmărind mai degrabă să îl încolțească pe șeful statului cu întrebări legate de afacerile fratelui său. Însă nu au reușit, președintele plecând imediat după discursul oficial.

Traian Băsescu a vizitat, ieri, baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, cu prilejul desfășurării exercițiului "Joint Task Force - East Rotation 09".
Șeful statului a venit însoțit de ministrul Apărării, Mihai Stănișoară, șeful Armatei Române, amiral dr. Gheorghe Marin, și generalul Carter Ham, comandantul Forțelor Terestre ale Statelor Unite din Europa, vizitând timp de o jumătate de oră tehnica militară folosită în teatrele de operațiuni.
Președintele Băsescu a vizitat simulatorul pentru trageri cu armamentul de infanterie, asemă-nător unui poligon real, a asistat la un exercițiu demonstrativ la si-mulatorul HEAT privind evacuarea autovehiculului în caz de urgență și a vizionat o expoziție de tehnică militară, folosită de militarii americani și români în teatrele de operațiuni din Afganistan.

România va lupta până la capăt în Afganistan
După o scurtă vizită prin baza americană, șeful statului a declarat că exercițiile care se desfășoară anul acesta sunt "expresia maturității relațiilor româno-americane".
"Românii și americanii au luptat cot la cot în Irak, au fost împreună în Balcanii de Vest și sunt împreună în Afganistan. Probabil cea mai complexă operațiune militară pe care o desfășurăm împreună este cea din Afganistan, din provincia Zabul. Acolo se petrece și un lucru unic pentru armata americană și, în egală măsură, pentru armata română. În provincia Zabul, o companie americană este în subordinea unui batalion românesc. Este singurul loc din Afganistan, din Irak sau din Balcanii de Vest unde SUA au încredințat comanda unor trupe americane armatei române. Este pentru noi o onoare, o cinste", a declarat Băsescu.
Președintele s-a arătat convins de faptul că exercițiul care se desfășoară în această perioadă în Dobrogea este foarte important, mai ales prin prisma cunoașterii tehnicii americane de către militarii români, dar și pentru că astfel soldații celor două țări învață să aibă încredere unii în alții.
"De fiecare dată am constatat că militarii români operează cu tot mai multe tehnică americană. Ceea ce se întâmplă aici este exact ceea ce le trebuie în provincia Zabul din Afganistan, cunoașterea tehnicii americane de către trupele românești și cunoașterea tehnicii americane de către militarii români. Aici se petrece un lucru extrem de important din punct de vedere al militarilor: încrederea. Acum, faptul că militarii români și americani se antrenează împreu-nă, ajung să se cunoască și apoi pleacă în teatrul de luptă din Afganistan, este foarte important", a spus șeful statului, asigurându-i, totodată, pe militarii și politicienii americani că România își va duce misiunea din Afganistan la îndeplinire.

600 de militari români și 1.200 de americani participă la exercițiu
Forțele Terestre Americane staționate în Europa desfășoară, în perioada 6 august - 15 octombrie 2009, un exercițiu militar comun în baza de la Mihail Kogălniceanu și în Poligonul Babadag din județul Tulcea.
Exercițiul "Task Force - East Rotation 2009" are drept scop dezvoltarea potențialului de instruire în comun a trupelor române și americane, precum și creșterea capacității militarilor în vederea participării în comun la operațiile din teatrele de luptă din Afganistan.
Pregătirea constă în exerciții de tragere în comun cu armamentul din dotare, exerciții cu trageri reale - nivel pluton, exerciții tactice specifice zonelor urbane, rezolvarea unor situații tactice, alte tehnici de acțiune individuale, executarea de patrule mixte, acordarea primului ajutor în zonele de operații. La exercițiu vor participa aproximativ 600 de militari români, 1.200 de militari americani, precum și 2 militari francezi și 3 militari sârbi cu statut de observatori.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8566 secunde