Prea puțini polițiști, prea multe sarcini! „Este nevoie de măsuri urgente!”

2397

Articole de la același autor

Poliția se confruntă, de ani buni, cu deficit de personal. În această perioadă, de pandemie, în care prezența forțelor de ordine în stradă este din ce în ce mai necesară, iar coronavirusul se răspândește cu repeziciune și în rândul lor, acest deficit este resimțit din ce în ce mai tare. De exemplu, la nivelul județului Constanța sunt peste 300 de posturi neocupate.

Faptul că Poliția Română se confruntă cu deficit de personal nu este o noutate. Din contră, este o problemă cu care structura se confruntă de mulți ani. Doar că, în această perioadă tulbure, acest deficit este accentuat – de faptul că coronavirusul se răspândește în rândul forțelor de ordine, de faptul că mulți sunt în izolare, după ce au fost contacți direcți a unor persoane confirmate cu COVID-19 – și resimțit mai tare.

„Am fost informați că deficitul de polițiști este, în medie, de aproximativ 19%, față de cifrele prevăzute în ștatele de organizare, iar la nivelul unor structuri operative ale Poliției Române, conform datelor existente la nivelul IGPR, acesta se ridică la procente de 30 – 50%”, au precizat liderii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

La nivelul IPJ Constanța, deficitul este în jur de 24%, fiind în jur de 260 de posturi de agenți de poliție neocupate și vreo 80 de posturi de ofițeri vacante.

„În aceste condiții, pe de o parte, calitatea misiunilor desfășurate de către structurile MAI, în slujba comunităților, a cetățenilor și a statului, este influențată negativ de lipsa de personal, iar pe de altă parte, problema în cauză are implicații asupra programului de lucru, care necesită efectuarea de sarcini și misiuni suprasolicitante pentru personalul prezent în activitate, ceea ce implică prestarea orelor suplimentare și, în consecință, recuperarea acestora sau plata, după caz, dar atrage și riscuri majore din punct de vedere al sănătății și securității în muncă”, au subliniat sindicaliștii.

În aceste condiții, sindicaliștii din sistemul polițienesc atrag atenția că este nevoie de măsuri urgente pentru suplimentarea numărului de polițiști.

„Considerăm că se impune, de urgență, luarea unor măsuri de diminuare a deficitului major de personal, care pot include: ocuparea a circa 2.000 de posturi vacante de ofițer, prin trecerea agenților în corpul ofițerilor de poliție (în urma promovării concursului prevăzut de lege); majorarea cifrei de școlarizare în instituțiile de formare inițială vocațională, la 3.000 de locuri/promoție, pentru o perioadă de 2-3 ani; angajarea, pe o perioadă limitată de 6 luni, în condițiile Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, a polițiștilor în rezervă, care s-au pensionat în ultimii 5 ani (aprox. 20.000, conform evidențelor Casei Sectoriale de Pensii a MAI) sau au solicitat trecerea în rezervă din alte motive. Considerăm că ar fi un fapt benefic pentru instituție, deoarece aceștia cunosc procedurile de lucru și nu mai necesită o perioadă de acomodare sau de formare profesională, astfel că cele șase luni de muncă ar putea fi dedicate integral activității polițienești”, au mai precizat reprezentanții SNPPC.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9537 secunde