Practică alarmantă! Mai toate mașinile second-hand au kilometrajul dat înapoi!

1738

Articole de la același autor

Aveți grijă ce mașină second-hand cumpărați: a da kilometrajul înapoi a devenit o practică largă răspândită în țara noastră, au semnalat specialiștii Registrului Auto Român.

Piața auto second-hand este înfloritoare în țara noastră. Dar, după cum arată specialiștii Registrului Auto Român, acest fapt are repercusiuni asupra siguranței în trafic. Astfel, o bună parte dintre mașinile care ajung, la mâna a doua, pe șoselele de la noi, au kilometrajul dat înapoi. Mai precis, procentajul vehiculat se apropie de 75% dintre mașinile aduse din afară pentru a fi vândute aici. „În ziua de astăzi este o banalitate să dai kilometrajul înapoi. Tot ce ai nevoie este un soft, pe care îl poți achiziționa și de pe Internet, la maxim 200 de euro, iar apoi cu ajutorul lui intervii asupra computerului de bord”, ne-a explicat Marian G., mecanic auto.

Același aspect este semnalat și de reprezentanții Registrului Auto Român. „Se intervine foarte ușor, prin intermediul unor softuri specifice, prin care sunt modificate informațiile. Neexistând cerințe tehnice pentru omologare, computerele de bord nu au cerințe specifice de criptare a informației, astfel încât accesul din exterior și manipularea sunt destul de facile”, a afirmat Claudiu Mija, reprezentant RAR.

Mai puțini kilometri, preț mai mare

Un studiu realizat de specialiștii de pe piața auto arată că mașinile second hand ajunse în țara noastră au avut o medie de aproximativ 60.000 de kilometri „dați înapoi”. Urmare a păcălelii cumpărătorilor cu practica kilometrajului, prețul autoturismelor crește cu 15 – 20%. Mai mult, și riscurile la care se expun ulterior posesorii sunt mult mai mari: întreținerea unui autoturism care are 100.000 de kilometri dați înapoi este mai costisitoare, iar riscurile de avariere și producerea unui incident rutier sunt mai mari. Totodată, specialiștii auto au realizat o analiză și cu privire la topul mașinilor care au cel mai frecvent kilometrajul modificat: BMW, Audi, Volkswagen, Mercedes și Skoda.



Cum se poate verifica dacă s-a „umblat” la kilometraj


Constănțenii care doresc să afle dacă autoturismul pe care îl achiziționează a avut kilometrajul modificat se pot adresa Registrului Auto Român, pentru verificarea istoricului vehicului. Verificarea se face ușor, prin accesarea paginii web www.rarom.ro, și introducerea în aplicația „Istoric vehicul” a datelor mașinii, respectiv a seriei de caroserie și de șasiu. Aplicația va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email a solicitantului și după validare va furniza informațiile utile. Pentru ca istoricul vehiculului să existe, este necesar ca mașina verificată să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR, de-a lungul timpului. Datele furnizate către solicitant se referă la activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii, la momentul verificărilor sau a realizării inspecției tehnice periodice. „Datele oferite reflectă configurația vehiculului și statutul acestuia și sunt valabile la data interogării acestora în sistemul informatic. Aceste date nu sunt destinate comercializării, iar folosirea aplicației se supune unor termene și condiții. Dacă aplicația este accesată în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricționat accesul, în consecință”, au arătat reprezentanții RAR.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.7875 secunde