Pompierii trag semnalul de alarmă! Atenție la sursele de încălzire!

186
Pompierii trag semnalul de alarmă! Atenție la sursele de încălzire! - fondincendii-1574464538.jpg

Articole de la același autor

Pompierii fac un apel către cei care folosesc diverse dispozitive pentru încălzirea locuințelor – indiferent că este vorba despre sobe sau centrale! – să le verifice temeinic. Folosirea de sisteme de încălzire defecte, a improvizațiilor, a instalațiilor electrice defecte sau coșurile de fum necurățate duc, an de an, la mii de incendii. În acest sezon, la Constanța au avut loc deja cinci incendii la locuințe și o persoană a fost rănită. 


Chiar dacă temperaturile au fost relativ ridicate pentru această perioadă a anului, în ultima lună și jumătate pompierii de la nivelul întregii țări s-au confruntat cu o creștere semnificativă a numărului de incendii la locuințe și în gospodării, cauzate de sistemele de încălzire. Astfel, potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în perioada 1 octombrie - 15 noiembrie, la nivelul țării au avut loc peste 500 de incendii la locuințe, soldate cu 26 de morți și 57 de răniți. 
"Necunoașterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociată de multe ori cu neglijența duce în fiecare an la incendierea a peste 6500 de locuințe", trag un semnal de alarmă pompierii. Principalele cauze care duc la producerea de incendii în locuințe sunt folosirea sistemelor de încălzire defecte, mijloacelor de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice defecte sau echipamentele electrice improvizate. 


De exemplu, în perioada amintită, în județul Constanța au avut loc cinci incendii la locuințe, cauzate de coșurile de fum necurățate. Din fericire, incendiile nu au fost soldate cu victime, o singură persoană suferind arsuri superficiale, pentru care nu a necesitat transport la spital. 


Reguli stricte la folosirea surselor de încălzire!
În consecință, pompierii atrag atenția asupra măsurilor care trebuie să le aibă în vedere toată lumea. În primul rând, copiii nu trebuie lăsați închiși în casă, nesupravegheați, cu surse de încălzire în funcțiune. "Înainte de utilizare, sobele trebuie verificate amănunțit, reparate, curățate și date în exploatare în perfectă stare de funcționare. Nu se admite utilizarea sobelor fără ușile la focare și cenușare. În fața ușiței de alimentare a sobei, pardoseala se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de 0,70 x 0,50m. Hainele, cărțile sau alte materiale combustibile nu se usucă și nu se depozitează pe sobe", au arătat pompierii. Cât privește coșurile de fum acestea nu trebuie să aibă crăpături și trebuie să fie izolate prin izolarea zidăriei de cărămidă la 25 cm, iar în spațiul dintre coș și planșeu se introduc un strat de azbest sau două straturi de pâslă îmbibate cu argilă. 
"Utilizarea mijloacelor de încălzire cu defecțiuni și a legăturilor


neetanșe a acestora la coșul de fum poate conduce la degajarea de monoxid de carbon. De asemenea, utilizarea intensă a aragazului pentru încălzirea locuinței conduce la producerea monoxidului de carbon. În funcție de durata de expunere și concentrația de monoxid de carbon din aer simptomele intoxicației cu acest gaz pot fi de la dureri de cap, amețeli și somnolență la convulsii, comă și chiar deces", au mai atras atenția militarii. 


Totodată, dacă în locuință se simte miros caracteristic de gaze, se deschid toate ușile și ferestrele și nu se acționează întrerupătoarele sau aparatele electrice. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4354 secunde