Pompierii, la datorie! Ce verifică din trei în trei ore, în secțiile de terapie intensivă și în Urgență

1081

Articole de la același autor

Pompierii constănțeni sunt în secțiile de terapie intensivă din Spitalul Județean Constanța, Spitalul Mangalia și Spitalul Medgidia, în fiecare zi, la fiecare trei ore. Verifică dacă sunt blocate căile de acces spre saloane, dar și concentrația de oxigen din încăperi. Este o măsură luată la nivelul întregii țări, în încercarea de a preveni tragedii precum cea de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în care au murit șapte oameni.

Pe lângă efectele asupra sănătății și vieții de zi cu zi, pandemia de coronavirus pune la grea încercare sistemul de sănătate din țara noastră și așa insuficient pregătit. Unitățile spitalicești sunt supraîncărcate, aparatura medicală care ajută pacienții cu oxigen este în creștere, la fel și concentrația de oxigen în aer din încăperi. În acest context, numai în ultimul an, în spitalele din România au avut loc 12 incendii, în urma cărora au murit 31 de oameni, potrivit informațiilor transmise de autorități. Cea mai recentă tragedie, de pe 1 octombrie, de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase a curmat viața a șapte pacienți, internați la Anestezie Terapie Intensivă, iar alții au murit ulterior, ridicându-se întrebarea dacă starea lor a fost agravată de incidentul prin care au trecut.

La ce unităţi au loc verificările

Pentru ca astfel de evenimente tragice să fie prevenite, la nivelul Inspectoratului General de Situații de Urgență (IGSU) s-a luat decizia ca inspectoratele județene de pompieri să verifice zilnic secțiile de terapie intensivă din spitale. Astfel, echipaje de pompieri constănțeni efectuează verificări, din trei în trei ore, în secțiile de Anestezie Terapie Intensivă ale spitalelor din județul Constanța. Este vorba despre Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, Spitalul Medgidia și Spitalul Mangalia. De asemenea, se fac verificări și în Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Constanța, unde stau pacienții până la repartizarea pe saloane, inclusiv cu măști de oxigen.

„Având în vedere situațiile de urgență din ultima perioadă în care au fost implicate unități spitalicești pe fondul creșterii cazurilor Covid-19 și dispozițiile interne primite din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în mod preventiv, în scopul preîntâmpinării unor posibile pericole care pot genera situații de urgență și pot periclita viața pacienților, în această perioadă, echipaje de pompieri militari cu autospeciale de stingere cu apă și spumă, echipajul CBRN, precum și echipajele SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” al județului Constanța, efectuează zilnic, la interval de 3 ore (interval orar 9-21) în mod organizat, activități de recunoaștere/verificare la secțiile ATI ale unităților spitalicești de pe raza județului Constanța”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea.



Noaptea, verificările sunt realizate de echipele SMURD


„În intervalul 9,00 – 21.00, verificările sunt realizate de echipaje de pompieri, iar după ora 21.00, de echipajele SMURD, inclusiv în momentul în care ajung la spitale pentru transportul unor pacienți. Echipele verifică dacă sunt blocate căile de acces, intrările și culoarele, măsoară concentrația de oxigen, să nu depășească 23,5; toate echipele sunt dotate cu aparate de măsură și realizează aceste verificări. Se impune subliniat că nu este vorba despre niște controale, ci de verificări pentru a veni în sprijinul cadrelor medicale și pacienților”, a afirmat col. Cristian Amarandei, inspector șef Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea”.

În cadrul verificărilor sunt urmărite aspectele: verificarea dotării cu stingătoare și hidranți interiori, verificarea stării de practicabilitate a căilor de acces/evacuare și de intervenție, verificarea modalităților de încălzire a spațiilor destinate secțiilor ATI în vederea eliminării mijloacelor de încălzire neomologate din spațiile respective, eliminarea utilizării tuturor surselor de foc deschis (lumânări, candele, etc), verificarea prin vizualizare a integrității instalațiilor electrice și a existenței improvizațiilor ori a defecțiunilor la acestea, verificarea asigurării permenente a personalului în secția ATI și a modului de cunoaștere de către aceștia a modalităților de utilizare a stingătoarelor de incendiu/ celorlalte mijloace de primă intervenție, precum și a modalităților de evacuare a persoanelor, în special a celor care nu se pot evacua singure. Totodată, se asigură aerisirea periodică a spațiilor în care există riscul de creștere a concentrației de oxigen.

„Menționăm că aceste verificări se realizează în mod preventiv și nu înlocuiesc obligațiile, conform legii, privind apărarea împotriva incendiilor a personalului desemnat cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență din unitățile spitalicești și răspunderea conducerii în cazul producerii unei situații de urgență”, a mai explicat reprezentantul ISU Dobrogea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1594 secunde