Polițiștilor li se recomandă să nu-i amendeze pe cei care poartă măşti textile. „Și avertismentul este o sancțiune!”

5080
Polițiștilor li se recomandă să nu-i amendeze pe cei care poartă măşti textile. „Și avertismentul este o sancțiune!” - fondmastipolitisti2-1641743263.jpg
Începând de sâmbătă, 8 ianuarie, starea de alertă a fost prelungită pentru încă 30 de zile, perioadă în care, potrivit actului normativ, este obligatorie purtarea, în locurile publice, a măștilor de tip medical sau FFP2. Dar cine verifică dacă măștile cu care ieșim în public sunt conforme? Polițiștii susțin că nu au pregătirea necesară. Ba mai mult, și cu această ocazie, sindicatele se unesc și le recomandă membrilor: „Să aveți în vedere că și avertismentul este o sancțiune!”

Starea de alertă a fost prelungită în țara noastră pentru încă 30 de zile. Măsura a fost dispusă în condițiile în care, imediat după sărbătorile de iarnă, s-a constatat o creștere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Un element de noutate, față de actele normative anterioare, care impuneau doar restricții privind programul de deplasare în spațiile publice și obligativitatea purtării măștii faciale de protecție, îl reprezintă „tipul” măștii de protecție.

„În toate spațiile publice închise și deschise, se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție de tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere nasul și gura, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne” – stă scris în actul normativ publicat de Guvernul României.

Cei care nu poartă mască de protecție sau FFP2 riscă sancțiuni contravenționale cu amendă, cuprinse între 500 și 2.500 de lei, stabilite prin art. 65, lit. h din Legea 55/2020, privind „nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, stabilite conform art. 5 alin. (2) lit. d) (măsuri de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu)”.

Sarcina respectării acestei obligativități revine, așa cum era de așteptat, polițiștilor. În cadrul acțiunilor organizate în vederea supravegherii asupra respectării restricțiilor anti-COVID 19, aceștia vor trebui să constate dacă măștile sunt sau nu conform impunerilor legislative.

Polițiștii nu au pregătirea necesară să constate componența măștilor

Sindicaliștii atrag atenția însă asupra faptului că polițiștii nu au pregătirea necesară pentru a constata dacă măștile sunt sau nu medicale sau sunt FFP 2. Se impune remarcat că, asemenea altor prilejuri – precum protestele pentru acordarea drepturilor salariale conform legii salarizării – reprezentanții mai multor organizații sindicale au căzut de acord și recomandă aceleași lucruri: polițiștii să nu dea amenzi, ci avertismente!

„Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual România, luând act de ambiguitatea legislativă, dar și de lipsa unei proceduri privind verificarea/confirmarea «conformității» măștii faciale de protecție (activitate pentru care nu avem instrumente tehnice de aplicare și nici pregătire de specialitate), pentru evitarea unor situații jenante, neplăcute și care aduc atingere imaginii profesionale și deontologiei activității polițienești, recomandă tuturor membrilor săi să analizeze cu responsabilitate măsura aplicării sancțiunii pecuniare pentru «neconformitatea» măștii de protecție și să aibă în vedere faptul că și avertismentul reprezintă o sancțiune”, a transmis Vasile Zelca, președintele SNPPC.

La rândul său, Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, a subliniat: „Aceste «măsuri de protecție» prin obligativitatea purtării măștii chirurgicale sau tip FFP2, în detrimentul măștii textile, nu sunt demonstrate de niciun studiu științific, nu există nicio informație clară că persoanele care poartă acest tip de măști sunt mai protejate decât cele care poartă mască textilă. Mai mult de atât, agentul constatator (polițistul sau jandarmul) nu va putea aplica o sancțiune pentru purtarea unei măști neconforme, lucru pe care îl și recomandăm, în condițiile în care persoana legitimată va susține că masca pe care o poartă e dintre cele prevăzute de lege. Polițiștii nu au competențe profesionale și nu au beneficiat de vreo instruire referitoare la componența unei măști de protecție, sens în care nu vor putea stabili în concret dacă o mască este conformă sau nu, ținând cont de faptul că nu au studii /pregătire în acest sens”.

În altă ordine de idei, polițiștii arată că peste 300.000 de amenzi au fost aplicate în perioada stării de urgență, ulterior fiind desființate de Curtea Constituțională a României, care a decis că acestea sunt neconstituționale. Similar respectivei situații, prin introducerea acestei noi măsuri restrictive și nelegiferate, polițiștii sunt cei care vor trebui să aplice măsurile luate pe repede înainte de guvern. „În continuare, ne menținem poziția și le recomandăm colegilor noștri, în lipsa unor precizări clare, concise și detaliate, să nu aplice amenzi pentru purtarea măștii textile. E de ajuns că Poliția Română nu se bucură de o imagine foarte bună din partea societății civile, nu ne dorim să îngropăm de tot imaginea polițiștilor onești și cinstiți care fac această meserie din pasiune, pentru că cei aflați la putere nu au capacitatea de a elabora un cadru legislativ coerent”, a mai adăugat Cosmin Andreica.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5025 secunde