Fără ordine verbale

Polițiștii vor face ore suplimentare doar dacă le solicită șeful în scris

1784
Polițiștii vor face ore suplimentare doar dacă le solicită șeful în scris - ef3dcf69d5859af6a5be1fe14917b47f.jpg
Polițiștii comunitari și vameșii vor protesta prin exces de zel, începând de mâine, față de prevederile grilei de salarizare care nu ar respecta principiile stabilite la negocierea Legii unice de salarizare, a declarat președintele Pro Lex, Vasile Lincu.
Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Vameșilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a precizat că, din cauza interdicției existente în lege ca polițiștii să nu facă grevă, la protestul bugetarilor din 5 oc-tombrie vor participa numai vameșii și polițiștii comunitari.
"Membrii de sindicat din poliție, fără a încălca în vreun fel prevederile legale, vor pune accent pe calitatea și meticulozitatea rezol-vării cazurilor, fără a ține cont de acoperirea deficitului de personal și de factorul timp", se arată într-un comunicat postat pe site-ul "Pro Lex".
Astfel, polițiștii nu vor mai efectua ore suplimentare decât din dispoziția scrisă a șefului, vor trata cu "maximă diligență" sesizările cetățenilor, cercetările la fața locu-lui vor fi efectuate cu "maximă scrupulozitate", nu vor mai suporta cheltuielile pentru carburant, nu vor mai utiliza autoturismele proprietate personală în soluționarea problemelor de serviciu și nu vor mai asi-gura din resurse proprii consumabilele și rechizitele.
De asemenea, membrii de sindicat din vamă vor protesta prin exces de zel și vor adera la toate formele luptei sindicale, inclusiv grevă.
Sindicaliștii reclamă faptul că, deși grupul de lucru de la Ministerul Muncii a acceptat propunerea "Pro Lex" ca salariile celor din poliție să fie aceleași pentru funcțiile echivalente din armată, serviciile secrete și penitenciare, în ultima variantă a legii, coeficienții agenților de poliție sunt mai mici decât ai subofițerilor din Ministerul Apărării Naționale cu funcții echivalente.
De asemenea, sindicaliștii consideră că reducerea coeficienților nu a fost proporțională, ci mai degrabă discriminatorie. Astfel, chestorilor li s-au redus cu aproximativ 1/3, iar celorlalți cu mai mult de 50%, față de coeficienții stabiliți de grupul de lucru. Spre exemplu, un agent de poliție (care lucrează în stradă) va avea un salariu de 1.344 lei, iar un chestor șef de poliție va avea un salariu 15.362 lei (precizăm că la aceste salarii se poate adăuga și un spor de până la 30% din salariu).
În opinia sindicaliștilor, o altă nedreptate a proiectului legii unice de salarizare vizează polițiștii comunitari cu atribuții similare polițiștilor de la ordine și siguranță publică.
Astfel, deși atribuțiile și pericolele sunt similare, polițiștii comunitari sunt salarizați sub nivelul salariului minim pe economie, nefiind nicio diferență din punct de vedere salarial față de ceilalți funcționari publici din primării.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.414 secunde