Polițiștii șterg pe jos cu agenții de la poliția locală. "Fac abuz, au ajuns la un tupeu atât de mare"

Luni, 13 Februarie 2017
281187
Avocatul Poporului le-a pus gând rău polițiștilor locali, după ce a depus la Înalta Curte de Casație și Justiție un recurs privind competențele de a aplica sancțiuni legate de circulația pe drumurile publice. Promovarea recursului vine pe fondul faptului că instanțele au apreciat în mod diferit competența polițiștilor locali de a constata și aplica sancțiuni. Polițiștii salută inițiativa Avocatului Poporului și, totodată, oamenii legii speră că se va face lumină, o dată pentru totdeauna, în ceea ce privește uniformele de o asemănare izbitoare cu cele ale Poliției Române.

"În România este haos"

În urma mai multor decizii diferite ale instanțelor de judecată, în ceea ce privește competența Poliției Locale de a constata contravenții și de a aplica sancțiuni, Avocatul Poporului a promovat recursul în interesul legii la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, decizia ÎCCJ va face lumină într-un subiect intens dezbătut în ultimii ani.

"Polițiștii locali nu au nicio atribuție specificată în Codul Rutier. Faptul că ei aplică sancțiuni este un abuz. De aceea, amenzile care au fost contestate în instanță au fost și anulate, tocmai pentru lipsa agentului constatator. Calitatea de agent constatator în ceea ce privește contravențiile o poate avea doar un polițist rutier. Avocatul Poporului a făcut recurs pentru a exista o practică unitară, pentru că au mai fost și instanțe care au dat câștig de cauză polițiștilor locali. În România este un haos în ceea ce privește hotărârile judecătorești, pentru că numai la noi poți vedea decizii diferite ale judecătorilor în același cadru legislativ", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța.

Confuziile între polițiști și locali s-ar putea termina

Totodată, o posibilă decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, care să constate faptul că polițiștii locali nu au competențe de a aplica sancțiuni, ar putea înlătura și confuziile create între polițiști și polițiștii locali. O altă propunere venită din partea oamenilor legii este ca uniformele și autospecialele polițiștilor locali să nu se mai asemene izbitor cu cele ale Poliției Române și să respecte prevederile legale în vigoare.

"Pe mașinile lor trebuie să scrie cu fond negru pe alb doar Poliția Locală Constanța, nu locală rutieră, nu poliția locală circulație ș.a.m.d.. Nu au voie cu caschete cu cozoroc alb. Unii au ajuns la un tupeu atât de mare încât poartă pur și simplu obiecte vestimentare ce fac parte din uniforma noastră, precum caschete, veste reflectorizante, pantaloni, cămăși", a declarat reprezentantul sindicatului polițiștilor Dan Georgescu, agent șef adjunct.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2266 secunde