Polițiștii șterg pe jos cu agenții de la poliția locală. "Fac abuz, au ajuns la un tupeu atât de mare"

281313
41
Polițiștii șterg pe jos cu agenții de la poliția locală.
Avocatul Poporului le-a pus gând rău polițiștilor locali, după ce a depus la Înalta Curte de Casație și Justiție un recurs privind competențele de a aplica sancțiuni legate de circulația pe drumurile publice. Promovarea recursului vine pe fondul faptului că instanțele au apreciat în mod diferit competența polițiștilor locali de a constata și aplica sancțiuni. Polițiștii salută inițiativa Avocatului Poporului și, totodată, oamenii legii speră că se va face lumină, o dată pentru totdeauna, în ceea ce privește uniformele de o asemănare izbitoare cu cele ale Poliției Române.

"În România este haos"

În urma mai multor decizii diferite ale instanțelor de judecată, în ceea ce privește competența Poliției Locale de a constata contravenții și de a aplica sancțiuni, Avocatul Poporului a promovat recursul în interesul legii la Înalta Curte de Casație și Justiție. Astfel, decizia ÎCCJ va face lumină într-un subiect intens dezbătut în ultimii ani.

"Polițiștii locali nu au nicio atribuție specificată în Codul Rutier. Faptul că ei aplică sancțiuni este un abuz. De aceea, amenzile care au fost contestate în instanță au fost și anulate, tocmai pentru lipsa agentului constatator. Calitatea de agent constatator în ceea ce privește contravențiile o poate avea doar un polițist rutier. Avocatul Poporului a făcut recurs pentru a exista o practică unitară, pentru că au mai fost și instanțe care au dat câștig de cauză polițiștilor locali. În România este un haos în ceea ce privește hotărârile judecătorești, pentru că numai la noi poți vedea decizii diferite ale judecătorilor în același cadru legislativ", a declarat, pentru "Cuget Liber", Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța.

Confuziile între polițiști și locali s-ar putea termina

Totodată, o posibilă decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, care să constate faptul că polițiștii locali nu au competențe de a aplica sancțiuni, ar putea înlătura și confuziile create între polițiști și polițiștii locali. O altă propunere venită din partea oamenilor legii este ca uniformele și autospecialele polițiștilor locali să nu se mai asemene izbitor cu cele ale Poliției Române și să respecte prevederile legale în vigoare.

"Pe mașinile lor trebuie să scrie cu fond negru pe alb doar Poliția Locală Constanța, nu locală rutieră, nu poliția locală circulație ș.a.m.d.. Nu au voie cu caschete cu cozoroc alb. Unii au ajuns la un tupeu atât de mare încât poartă pur și simplu obiecte vestimentare ce fac parte din uniforma noastră, precum caschete, veste reflectorizante, pantaloni, cămăși", a declarat reprezentantul sindicatului polițiștilor Dan Georgescu, agent șef adjunct.

Comentează știrea

41 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Mda
14 februarie 2017
Mda

Dan georgescu acest mare internaut, agent sef al paginii politistii au umor care a facut un tel din a denigra politistii locali...v-ati gasit cui sa luati un punct de vederw...penibil

Ion
14 februarie 2017
Politisti sau gardieni

Pt a se elimina confuzia dintre Politia Romana si "Politia" Locală ar trebui schimbata în primul rand denumirea. Sa-i numeasca Paza Locala. Sau le e rusine cu aceasta denumire? Am prieteni care lucreaza la Politia Locala si sunt de nota 10, dar am vazut niste agramati in Politia locala de ramai fara auz cand vorbesc. Plus ca o parte din ei sunt fosti gardieni publici care pazeaua parcurile. Pai cum sa impuna respect acesti oameni cand pana acum erau paznici la flori, cum sa aplice sanctiuni la regimul rutier ca vorba fie intre noi intre florile din parc si masini e o diferenta mare. Nu mai zic ca unii au o atitudine atat de sfidatoare fata de cetateni atunci cand ii opresc de parca cetateanul ar fi un retardat iar ei incearca sa le explice de ce are covrigul gaura. Daca ar fi să discutam despre Politia locala si de ce nu avem nevoie de aceasta institutie cred ca nu ne ajung 2 zile de discuții.

Cornel
14 februarie 2017
foarte corect

punctul tau de vedere, sa se elimine "politie" din titulatura. Poate sa se numeasca Paza Locala, Gardienii Publici sau Garda Locala.

emic
14 februarie 2017
Sunați la 112

Cand va oprește un gardian d'asta public retardat si face abuz sunați la 112 si chemați politia națională. Ăstia abia asteaptă sa le-o tragă polițiștilor locali fosti paznici în parcuri.

Sa ne amintim
14 februarie 2017
Ca a fost odata Politia Animalelor

In Romania se poate.Un ONG din Romania a hotarat intr-o zi sa se transforme in politie nationala.Animalele,rate,gaste,caini,pisici,soareci,sobolani,hamsteri,etc au hotarat sa-si traga si ele o politie a lor.(prin anul 2007).Sa ne amintim ca masinile Politiei Animalelor erau identice cu masinile Politiei nationale si purtau insemnele Politiei nationale.Politistii animalelelor care purtau si ei cascheta alba aveau dreptul sa te aresteze,sa-ti dea amenda sa te ameninte cu arma,tot tacamul.Cetateanul roman trebuie fugarit si amendat in orice situatie.Daca nu-l fugareste cainii atunci il fugareste Politia Locala sau Politia Animalelor.Romanul trebuie tinut in suturi si amenintat in permanenta.Politia Locala a fost Politia lui Mazare la inceput si azi este Politia lui Fagadau fiul lui Mazare. In cazul asta ma gandesc sa-mi fac si eu Politie de Scara de Bloc ,Politie de Cartier sau Politie de Sarma de Rufe.Vad eu.

Constantean
14 februarie 2017
hhaha

Daca circulati prin Europa o sa vedeti ca exista Politie locala si Natonala...cu o sigura denumire politie...difera doar culoarea uniformei..exemplu Germania (culoarea uniformei dar denumirea este aceasi,Polizei ) ,Franta (aceasi uniforma doar scrisul difere Police Municipal/National ) Si nu comentezi cand te arde la buzunare ,cum se face la noi toti au ceva de comentat chiar daca au gresit Important este sa isi fac corect meseria Ca spaga oricum o luati toti la fel !

Ion
14 februarie 2017
Competențe

Mă întreb în ce condiții fac constatări asiguratorii. Din ce știu eu ei constată daunele . Însă observ că mai constată și condițiile, care de fapt pot fi constatate numai de polițiști rutieriști.

Darius
14 februarie 2017
Lege

De unde dracul sa ști Dan Georgescu ce e aia o lege organica adică legea 155. El stie sa care varza sa doarma prin posturi, sa înjure oamenii, ca nu știe la ce sa ii încadreze juridic când nu respecta legea, eventual o spaguta.. .ceva... Habar nu are ce vorbește, ba mai mult baga strâmbe. Colegii de la națională solicita sprijin, îndruma oamenii sa sune, sa se adreseze politiei locale și retardatul asta vrea sa dezbine sprijinul acestor instituții.

ovidiu
14 februarie 2017
fapt

la brasov...5 agenti de la politia locala au dat examen pentru locuri din sursa externa..sunt proaspat politisti la DN..deci..nu ii denigrati pe toti...s-ar putea sa va devina colegi.

Darius
14 februarie 2017
Lege

Sunați la 112 când va oprește politia locala. Au mai fost situații, vor venii colegii lor de la de la politia națională, ii vor încătușat pe cei de la locala și ii vorduce la pușcărie. 10 ani vor lua :) sau luați amenda voi pentru alarmare falsa :))

41 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5243 secunde