Polițiștii se uită „peste gard”! Ce pățesc agresorii care-și iau la bătaie familiile, în alte țări

445
Polițiștii se uită „peste gard”! Ce pățesc agresorii care-și iau la bătaie familiile, în alte țări - fondordinprotectie-1615491773.jpg

Articole de la același autor

Ordinul de protecție provizoriu, măsură legislativă introdusă în urmă cu doi ani, este o nouă „armă” cu care oamenii legii reușesc să combată fenomenul violenței domestice, care a subjugat familiile din țara noastră decenii la rând.

Un studiu al Poliției Române, realizat pe parcursul lui 2020, prin Institutul de Cercetare și Prevenirea Criminalității, arată că „ordinul de protecție provizoriu a adus noi posibilități de acțiune, a dus la progrese înregistrate în domeniul prevenirii violenței domestice, de la încrederea victimelor de a sesiza abuzurile, la numărul ordinelor de protecție provizorii emise, până la creșterea rolului comunității în combaterea acestui fenomen”.

Interesant de punctat este și faptul că, prin existența acestui ordin de protecție provizoriu, emis de polițiști, prin care agresorul poate fi îndepărtat din locuință pentru primele cinci zile, România se integrează pe linia măsurilor luate la nivel european în acest domeniu.

„În funcție de modul de punere în aplicare a ordinului de protecție provizoriu/de restricție, la nivelul țărilor din U.E. pot fi identificate trei situații.

Evacuarea imediată a agresorului prin prisma unui act al polițiștilor care constată fapta este specifică în Estonia, Slovenia, Finlanda, Germania, Letonia, Polonia și Austria. Măsura instituită pe loc poate avea o durată de 14 zile în Austria și Polonia, de 8 zile în Letonia, câteva zile în Germania, 3 zile în Finlanda, 48 de ore în Slovenia și 12 ore în Estonia. Îndepărtarea persoanei violente printr-un ordin al procurorului de caz se realizează în Belgia, Grecia, Luxemburg, Suedia și Olanda. Separarea victimei de agresor ca urmare a unei decizii judecătorești, această abordare fiind cea mai amplă atât din punctul de vedere al perioadei de timp necesare finalizării, cât și al eventualelor repercusiuni/repetări ale comportamentului violent față de victimă. Această metodă este aplicată în Bulgaria, Cipru, Irlanda, Malta și Franța. Studiul a reliefat o creștere a încrederii victimelor în sesizarea faptelor de violență domestică și implicit a solicitărilor de emitere pentru ordinele de protecție provizorii”, au arătat reprezentanții Poliției Române. Un beneficiu semnificativ al ordinului este prezent sub forma încurajării victimelor violenței domestice de a sesiza abuzurile cu care se confruntă, mai ales în mediul urban.


În schimb, încă mai există o dificultate majoră: multe dintre victime renunță la plângerile depuse împotriva agresorilor. „Principala dificultate constă în faptul că, de multe ori, victimele preferă ca polițiștii să se rezume la a atrage atenția agresorului cu privire la faptele sale. În alte situații, împăcarea părților menține constant riscul repetării comportamentelor violente, transmițând agresorului mesajul că faptele sale nu vor fi urmate de sancțiuni”, au arătat oamenii legii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8278 secunde