Polițiștii români fac pe ghizii turistici în Bulgaria

383
Polițiștii români fac pe ghizii turistici în Bulgaria - fondpolitistiromaniinbulgaria-1345039523.jpg
Pentru a treia vară la rând, polițiști români au fost detașați pe litoralul bulgăresc pentru ajutorarea conaționalilor victime ale fărădelegilor. Măsura s-a dovedit eficientă. Numai în ultima lună sute de turiști români au apelat la acești polițiști, pentru tot felul de sfaturi.

Pe 10 august, a doua serie de patru polițiști români detașați în Bulgaria (doi în stațiunea Albena, iar ceilalți doi la Nisipurile de Aur), și-a încheiat misiunea și s-a întors acasă. De pe 21 iulie și până în ziua când s-au întors acasă, polițiștii au venit în ajutorul a aproape 650 de turiști români. Doar o mică parte dintre ei au avut nevoie de sprijinul oamenilor legii din țara noastră pentru că au fost victimele unor infracțiuni - 50 de turiști. Cei mai mulți au apelat la polițiști pentru … sfaturi!

"În timpul activităților desfășurate în perioada 21 iulie - 10 august, polițiștii români detașați în Bulgaria au consiliat aproape 600 de turiști români, în special cu privire la informații referitoare la găsirea unor spații de cazare sau în legătură cu prevederile legislative din țara gazdă", se arată în comunicatul Poliției Române.

De asemenea, polițiștii români au participat alături de colegii lor bulgari la 103 intervenții, cele mai multe vizând aplanarea unor conflicte, ridicarea unor mașini parcate ilegal, precum și la solicitările unor turiști înșelați la operațiunile de schimb valutar.

Oamenii legii români și-au anunțat prezența în stațiuni și la recepțiile hotelurilor, informându-i pe administratorii unităților de cazare că pot apela la ei dacă au neînțelegeri cu turiștii sau dacă acești solicită.

Victimele infracțiunilor, ajutate să scrie plângerile

Turiștii români care ajung în țara vecină sunt sfătuiți să aibă grijă unde schimbă valuta. Un turist a sesizat Poliția Bulgară, în urmă cu câteva zile, cu privire la faptul că a schimbat 50 de euro la un necunoscut întâlnit pe stradă, iar acesta i-a dat o bancnotă bulgă-rească ieșită din circulație. Victima înșelăciunii a fost ajutată de polițiștii români pentru formularea sesizării și a fost asistat de aceș-tia în timpul audierii de către anchetatorii bulgari.

Un alt caz la care au intervenit conaționalii noștri a vizat furtul unui autoturism. O turistă din municipiul Hunedoara, cazată la un complex turistic din stațiunea "Sfinții Constantin și Elena" a reclamat că i-a fost furată mașina, parcată în apropierea unității hoteliere. Și de această dată, polițiștii noștri au fost solicitați pentru redactarea sesizării și audierea victimei.

În urmărirea unor șofer bulgar

Priceperea polițiștilor români a fost pusă la încercare și în rezolvarea unor dosare ce vizau cetățeni bulgari. Astfel, unuia din-tre polițiștii români aflați în stațiu-nea Albena i s-a cerut ajutorul la prinderea unui șofer bulgar, care nu a oprit la două filtre ale Poliției Rutiere. În urma activităților desfășurate în colaborare, respectivul a fost identificat și prins în subsolul unei locuințe.

Detașații trebuie să vorbească bulgara

Trebuie subliniat că una dintre cerințe pentru detașarea în Bulgaria este ca polițiștii respectivi să vorbească limba statului vecin. Ultima serie de polițiști detașați a ple-cat în țara vecină pe 11 august și se vor întoarce acasă pe 31 august.

De asemenea, având în vedere principiul reciprocității din acordul încheiat între polițiile celor două state, în perioada 12 - 31 august, doi polițiști bulgari îi sprijină pe polițiștii din stațiunile din sudul litoralului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2067 secunde