Polițiștii, mai preocupați de COVID-19 decât de dosarele penale!

427
Polițiștii, mai preocupați de COVID-19 decât de dosarele penale! - fondparchet-1615401452.jpg

Articole de la același autor

La parchetele din Constanța au fost soluționate mai puține dosare penale, în anul pandemic 2020. În parte, și pentru că polițiștii au fost mai preocupați de respectarea măsurilor de restricție decât de actele de urmărire penală!

Pandemia de coronavirus a afectat întreaga omenire, pe toate planurile: oamenii au fost nevoiți să se înstrăineze unii de alții, comercianții au pierdut bani, unii și-au închis afacerile, copiii au învățat în fața ecranelor, iar anchetatorii… au luat piciorul de pe accelerație și au anchetat mai puțini infractori! Raportul întocmit de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța cu privire la activitatea desfășurată în anul 2020 arată că, la nivelul parchetelor din subordine, numărul dosarelor penale instrumentate a fost mult mai mic decât anul precedent. E drept, tot au fost anchetate mai multe dosare decât la celelalte parchete din țară, dar mult mai puține decât în perioada în care COVID-19 încă nu pusese stăpânire pe omenire. Toate acestea, în timp ce procurorii au trebuit să se confrunte și cu deficitul de personal.

„În anul 2020, o serie de parchete din circumscripția Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța s-au confruntat cu un deficit important de procurori, situație ce a avut un impact serios asupra activității desfășurate. La începutul perioadei evaluate (31.12.2019), din cele 112 posturi de procuror prevăzute în schemă erau ocupate doar 89. Unitatea cel mai serios afectată a fost Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța unde, din schema de 29 de procurori, au fost vacante 5 posturi”, au arătat reprezentanții parchetului. Cât privește numărul dosarelor penale în care s-a lucrat, „procurorii au avut de soluționat un volum important de cauze – 102.874 (incluzând și cauzele cu A.N.), în scădere însă față de anul 2019 când s-au înregistrat 113.480 cauze de soluționat, în condițiile unei organigrame constant incomplete în special la parchetele de pe lângă tribunale și judecătorii”.

Pe lângă faptul că au fost anchetate mai puține dosare, împrejurările pandemice au făcut ca și cercetările să fie mai îndelungate. Un motiv invocat de procurori este faptul că polițiștii și-au îndreptat atenția mai mult spre supravegherea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19. „Situația specifică existentă a influențat activitatea parchetelor și datorită împrejurării că lucrătorii de poliție, fiind integrați în planuri de acțiune pentru respectarea ordinii și liniștii publice, nu au beneficiat de timpul necesar efectuării actelor de urmărire penală, constatându-se întârzieri în soluționarea dosarelor penale”, au arătat reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

De menționat că, chiar și în contextul pandemic, procurorii constănțeni s-au dovedit a fi printre cei mai „harnici” din țară. „Trebuie remarcat, pentru procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, media foarte ridicată a dosarelor de soluționat pe procuror (82,33) față de media națională de (47,55)”, se arată în raport. Totodată, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța se situează pe locul doi pe țară la numărul de dosare soluționate.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia are nevoie de sediu nou

Un alt aspect la care au făcut referire procurorii este cel al infrastructurii. La nivelul județului Constanța, cele mai multe parchete funcționează în sedii proprii, corespunzătoare „din punct de vedere tehnic și logistic, dotate la standarde ce satisfac exigențele desfășurării activității în condiții optime”. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia se are în plan construirea unui nou sediu. Deocamdată, însă, planurile sunt întrerupte din cauza insuficienței fondurilor.

„În ceea ce privește Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, Ministerul Public deține în proprietate un teren de 500 mp în imediata vecinătate a Judecătoriei Mangalia. În anul 2011, comisia tehnico - economică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a emis avizul nr. 101/2011, pentru construirea sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia. Proiectarea obiectivului de investiții a fost realizată în luna iulie 2010, până în prezent documentația tehnică suportând două procese de actualizare, în 2015, respectiv 2018. Lucrările de proiectare și reactualizare a documentațiilor tehnice au însumat valoarea de 182.695 lei, până la data de 31.12.2019. Situația de insuficiență a fondurilor bugetare a motivat decizia de amânare a demarării construcției, pentru evitarea situațiilor în care nu se vor putea deconta lucrările contractate, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța preocupându-se de prelungirea avizelor și autorizațiilor obținute”, au mai arătat reprezentanții Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8231 secunde