Polițiștii înlocuiesc amenzile cu avertismente și pregătesc greva generală. "Nu au soluții, evită discuțiile"

22583
4

Articole de la același autor

Câteva mii de polițiști au protestat, în week-end, în fața Ministerului Afacerilor Interne din București, însă mitingul nu a avut rezultatele scontate. Tocmai de aceea, sindicaliștii amenință cu greva personalului contractual, cu avertismente în loc de amenzi și cu o nouă serie de proteste. 


Ministerul Afacerilor Interne a luat poziție după protestele din fața instituției. Fără a exista discuții între liderii de sindicat și conducerea ministerului, pentru rezolvarea acestui impas, polițiștii au fost anunțați, prin intermediul unui comunicat, că au beneficiat deja de măriri salariale în ultimul an, după cum urmează: creștere salarială de 10%, în octombrie 2017; creștere salarială de 4-5% la salariul net, din ianuarie 2018; mărirea unor sporuri de 5% sau 10% pentru 28.000 de polițiști, din ianuarie 2018. 


Cât câștigă un polițist 


Cel mai mic salariu net din Poliție (al unui agent debutant) a crescut de la 1.373 lei în decembrie 2016, la 1.776 lei în ianuarie 2018, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei și norma de echipament de 250 de lei și alte sporuri, după caz, conform unor date puse la dispoziție de MAI. Ofițerii de poliție, fără funcție de conducere, au salariile nete între 1.909 lei și 6.777 lei, la care se adaugă norma de hrană de 990 lei și norma de echipament de 250 de lei și alte sporuri, după caz. Ofițerii cu funcții de conducere au salariile nete între 2.600 și 11.000 de lei (în cazul chestorilor), la care se adaugă norma de hrană de 990 lei și norma de echipament de 250 de lei și alte sporuri, după caz. Munca prestată în zilele libere și sărbătorile legale se plătește ca o zi normală de lucru, la care se adaugă un spor de 75%.


"A fost un deznodământ așteptat"


Începând cu luna aprilie 2018, polițiștilor li se vor plăti orele suplimentare efectuate în timpul săptămânii, au anunțat reprezentanții MAI. Totuși, liderii sindicali nu dau înapoi și spun că, în condițiile în care nu au reușit să discute, față în față, cu ministrul Carmen Dan, vor continua acțiunile de protest. 


"A fost un deznodământ așteptat, pentru că știam că nu vor discuta cu noi, pentru că nu au soluții. Ei nu știu cum să iasă din această fundătură și evită orice discuție. Sunt mai multe forme în care putem să protestăm, ne vom gândi la asta. Protestul prin aplicarea avertismentelor mi se pare că nu creează o problemă sistemului, dar este o formă de protest. O altă soluție este greva cu personalul contractual, pentru că ei au acest drept", a precizat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Coarnă, președintele SNPPC. 


Izvorul promisiunilor, nesecat 


Promisiuni au apărut înainte, dar și după protestul organizat la data de 24 martie, la București, chiar dacă între sindicaliști și conducerea ministerului Afacerilor Interne nu au existat discuții. Polițiștilor li s-a promis achiziționarea de autospeciale în valoare de 120 de milioane de lei, dar și reabilitarea unor sedii de poliție. 


IGPR a anunțat că va cheltui 9 milioane de lei pentru reabilitarea unor sedii de poliție. De asemenea, Poliția Română a anunțat că va achiziționa 70.000 de veste anti-glonț și veste anti-înjunghiere, 1.000 de căști anti-glonț cu vizor și 370 de scuturi anti-glonț. Pentru reducerea deficitului de personal estimat la aproximativ 23.000 de oameni, MAI a anunțat că va încadra, în acest an, peste 7.000 de oameni.


Comentează știrea

bukk
26 martie 2018
slugi

slugile lui draknea au intrat in greva ??incepe sa le creasca si lor ceva in pantaloni ??

unu'
26 martie 2018
corect...

bugetarii si salariile lor.... trai pe vatrai, in magistratura, grefier de la 6-7000 lei net , plus sporuri.... adica dactilograf, o fi greu ?! in sistemul privat un dactilograf primeste salar minim pe economie, iar programul stim toti cum este , cam 11-12 ore/zi.... dar la stat, e greu sa prinzi un job :)

Ion
26 martie 2018
Protest

https://www.facebook.com/ConexionCubanos/videos/1396457667119033/

Alin
26 martie 2018
Manipulare

Un polițist are salariu minim pe economie, pt cine nu știe. Mă refer la agenți, cei mulți, nu la șefi chestori sau alții puțini care ies la pensie la 41 ani. Bineînțeles se adaugă la acesta norma de hrană. Însă nu se spune ca acest agent cumpără de la hârtie la pix din banii lui pentru a si asigura decență in fața contribuabilului și are salariu mai mic cu minim 1000 lei ca un polițist local. O fi normal cu 2800 lei să riști pielea printre toți infractorii. Cunosc distribuitorii de gume care câștigă atât.

Pagina a fost generata in 1.1406 secunde