Polițiștii de frontieră refuză hrana și poartă banderole tricolore. "Ne gândim la un protest masiv!"

Vineri, 20 Aprilie 2018, 19:55
17284
Polițiștii de frontieră constănțeni refuză hrana în timpul serviciului și au atașate uniformei banderole tricolore, în semn de protest pentru tăcerea ministrului Carmen Dan. Oamenii legii sunt nemulțumiți că ministrul Afacerilor Interne refuză, de câteva săptămâni, orice dialog pe tema salarizării. Sindicaliștii sunt pregătiți și pentru alte forme de protest, inclusiv 
un miting de mare amploare. 


Polițiștii de frontieră din tot județul Constanța, inclusiv de la Aeroportul "Mihail Kogălniceanu", au ales să protesteze prin refuzul hranei în timpul serviciului și purtarea unei banderole tricolore. Pentru a fi siguri că ministrul Afacerilor Interne ia act de aceste probleme, mai mulți agenți au informat prin rapoarte personale demersul inițiat la nivelul Sindicatului Europol Garda de Coastă, informările ajungând ierarhic până la conducerea MAI. 


Un astfel de exemplu este și Gheorghe Mocanu, agent în cadrul SPF Ostrov, care a informat zilnic prin rapoarte personale că protestează refuzând hrana. Cu toate că ministrul a fost informat despre această situație, Carmen Dan nu a dorit să comunice pe această temă cu oamenii din subordine, evitând orice discuții. 


"Problema noastră majoră este legea salarizării, care ne-a lăsat ultimii din toate categoriile de bugetari pe noua grilă de salarizare, în 2022. Am solicitat să intrăm, asemenea celorlalte categorii de bugetari, cu un procent. Noi avem salariile la nivelul anului 2009. Am înțeles prioritatea către medici sau profesori, fiecare are importanța lui în societate, dar încercăm să găsim soluții pentru ca la rectificarea bugetară să reușim să intrăm pe un procent din grilă", a declarat, pentru "Cuget Liber", Steluța Valentina Matea, vicepreședinte al Sindicatului Europol Garda de Coastă. 


Sindicaliștii mai acuză diferența făcută la plata sporului de week-end și sărbătoare legală, la medici fiind plătit cu 100%, iar la polițiști cu 75%. În condițiile actualei legi, încă sunt create discriminări, nu doar între categorii sociale, ci și între doi polițiști care fac aceeași muncă, în același interval orar. Pentru că sunt încadrați pe funcții diferite, primesc salarii diferite, mai precizează sindicaliștii. 


Exemplul polițiștilor constănțeni a fost preluat și de alți colegi din toate colțurile țării. De asemenea, alături de Sindicatul Europol, reprezentanții SNPPC, din cadrul Gărzii de Coastă, s-au alăturat protestului și anunță că lucrurile nu se vor opri aici și că tăcerea nu este un răspuns. 
"Noi vom dezvolta acțiunile de protest până la limita prevăzută de lege, dusă spre extremul limitei. Nu avem dreptul la grevă, dar vom adopta forme de protest mai deosebite. Luăm lucrurile gradual și am început cu refuzul hranei pe timpul programului de lucru. Rămâne de văzut care va fi atitudinea Ministerului de Interne în ceea ce privește salarizarea noastră. Dacă se refuză dialogul în continuare, vom adopta și alte forme de protest. Noi așteptăm un răspuns încă din data de 24 martie, dar doamna ministru nu s-a deranjat să vină să vorbească cu noi. Vom vedea ce facem de la 1 mai încolo. Ne gândim la un alt protest masiv și alte forme de protest", a explicat Andrei Ene, președintele SNPPC, din cadrul Gărzii de Coastă. 


Pagina a fost generata in 0.3752 secunde