Polițiștii de frontieră constănțeni, eroi în Marea Mediterană! Au salvat peste 2.000 de migranți

568

Articole de la același autor

Poliţiştii de frontieră, membri ai echipajului navei maritime „Ştefan cel Mare” din dotarea Gărzii de Coastă, s-au întors acasă, luni, 6 decembrie, după o operațiune de prevenire și combatere a migrației la care au participat în Marea Mediterană timp de patru luni. În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat 2082 migranţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

În perioada 11 august – 1 decembrie, nava maritimă de supraveghere MAI 0201 „Ştefan cel Mare” din dotarea Poliţiei de Frontieră Române a participat la Operaţiunea Comună „THEMIS”, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX ce s-a desfăşurat la frontierele maritime externe ale U.E. Nava „amiral” a Poliţiei de Frontieră Române a executat misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă externă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.



Poliţiştii de frontieră români au executat 20 de misiuni, cu un total de 56 zile de patrulare, timp în care nava Gărzii de Coastă a parcurs 11.478 mile marine. În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat 2.082 migranţi, care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni supraaglomerate și de mici dimensiuni, ce navigau în Marea Mediterană şi care, ulterior, au fost predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.

Echipajul navei a fost apreciat de către parteneri datorită profesionalismului cu care a acționat pe timpul misiunilor, seriozității și implicării în munca susținută depusă. Chiar dacă condițiile hidrometeorologice au fost de multe ori neprielnice, toate persoanele salvate au fost aduse în siguranță la mal, nefiind înregistrate probleme de niciun fel.

Obiectivul principal al Operaţiunii Comune „THEMIS” a fost reprezentat de sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene.



Misiuni dificile, pe furtună

Printre situațiile în care nava Ștefan cel Mare s-a remarcat se numără și cea din 3 noiembrie, când polițiștii de frontieră români au fost solicitați de Centrul Internațional de Comandă Roma să detecteze și să intercepteze două veliere cu migranți care se îndreaptau spre coasta Italiană. A doua zi, nava a găsit cele două veliere la o distanță de peste 120 Mm de coasta Italiei și a început activitatea de supraveghere de la distanță a țintelor. În seara aceleiași zile, având în vedere înrăutățirea bruscă a vremii, MRCC Roma a declarat evenimentul ca fiind unul SAR (search and rescue), iar nava MAI 0201 a fost nominalizată coordonator la fața locului (OSC). „Comandantul navei noastre a solicitat ajutorul unei nave comerciale aflate în apropiere pentru a asigura adăpost împotriva valurilor și vântului foarte puternic, însă după mai multe încercări și deoarece starea mării la acel moment putea pune în pericol ambarcațiunile și viața migranților pe timpul unei transbordări, acesta a decis oprirea activităților SAR. La solicitarea comandantului navei PFR și asigurând protecție împotriva valurilor și vântului, cele două veliere şi-au continuat drumul, însoțite de către nava MAI 0201, către coasta Italiei. Pe 5 noiembrie, au fost luați la bordul navei din Constanța 93 de migranți (62 bărbați, 18 femei și 13 copii), aceștia fiind debarcați în siguranță în portul Crotone. Pe timpul deplasării către portul Crotone, polițiştii de frontieră au acordat îngrijiri medicale unei femei, care a suferit o criză de spasmofilie și a leșinat de mai multe ori, urmare a faptului că era nemâncată de mai multe zile”, au arătat reprezentanții Gărzii de Coastă.



O altă misiune dificilă a avut loc pe 27 noiembrie, când nava „Ștefan cel Mare” a depistat o navă de pescuit cu migranți. La bord erau aproximativ 200 de persoane, printre care și o femeie gravidă. Având în vedere că era furtună și marea agitată, migranții au fost transbordați la bordul navei MAI 0201. Au fost distribuite pături termoizolante, apă și hrană persoanelor ambarcate la bord. Femeia și nou-născutul au fost duși la mal de către șalupa Gărzii de Coastă italiene împreună cu alte 80 persoane însoțite de către o navă comercială. A doua zi de dimineaţă, nava Poliției de Frontieră a acostat în port și a debarcat în siguranță cele 162 persoane. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3058 secunde