Polițiștii constănțeni cer modificarea legii. "Vrem să nu stăm neputincioși când ne cereți ajutorul"

874

Articole de la același autor

Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Constanța își dorește ca proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative, din domeniul ordinii și siguranței publice, să ducă spre o relație transparentă între polițiști și cetățeni. De asemenea, un important aspect, în vederea mai marilor din Poliția constănțeană, constă în simplificarea anumitor proceduri pentru o activitate cât mai eficientă.

"Vrem ca atunci când ne solicitați ajutorul, să nu stăm neputincioși în fața ușii locatarului, care tulbură liniștea și ordinea publică, și asta pentru că o simplă sancțiune contravențională s-ar putea dovedi a fi ineficientă", a declarat comisarul șef Constantin Dancu, inspectorul șef al IPJ Constanța.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege care conține o serie de propuneri prin care se asigură transparentizarea procedurilor de intervenție ale polițiștilor. Nevoia acestor schimbări legislative reprezintă răspunsul instituțional la o realitate socială, reflectată în creșterea numărului de agresiuni îndreptate împotriva personalului MAI.

"Proiectul Ministerului vizează introducerea unor articole, în trei legi, și anume Legea 61-1991, privind unele norme de conviețuire socială, Legea 218-2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Legea privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră. Necesitatea proiectului nu a fost dată de o nesiguranță a polițistului în relația cu cetățeanul. Regulile existau și înainte, sub forma unor proceduri de lucru interne ale polițiștilor și nu erau cunoscute de publicul larg", a precizat comisarul șef Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier Constanța.

Schimbări ar urma să survină și în ceea ce privește somațiile, sub forma unei solicitări verbale a polițistului către o anume persoană, implicată într-o intervenție, fie că este martor sau agresor, de a înceta să desfășoare o anume activitate.

"Mă bucur că prin aceste modificări s-a vizat și introducerea unor somații. Vorbim de solicitări adresate verbal, pe un ton corespunzător, de a înceta o anume activitate sau de a urma un anume ordin. Deseori, cetățenii se apără că nu cunosc legile în domeniul în care i s-a cerut să facă ceva, în schimb adresarea polițistului, în limba română, poate fi înțeleasă foarte ușor. Dacă vor fi reglementate tehnic o serie de somații și cred că se va ajunge la acest nivel, cetățeanului nu-i rămâne decât să se conformeze", susține subcomisarul George Munteanu, adjunct al șefului Poliției municipiului Constanța.

Cele mai frecvente proceduri care privesc direct interacțiunea cu cetățenii, legitimarea, încătu-șarea, conducerea la sediul poliției sunt aspecte ce vor fi stipulate în Legea privind organizarea și funcționarea Poliției Române, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii și pentru a elimina comportamentul abuziv. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5841 secunde