Polițiștii cer să fie dotați de urgență cu pistoale cu electroșocuri

1245
Polițiștii cer să fie dotați de urgență cu pistoale cu electroșocuri - fondpolitistielectrosocurisursai-1587910212.jpg

Articole de la același autor

Ultimele zile au dovedit că sunt destule situații în care polițiștii au de-a face cu indivizi recalcitranți, agresivi și chiar batjocoritori, atunci când încearcă să impună respectarea restricțiilor generate de starea de urgență. În acest context, reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractul solicită Ministerului Afacerilor Interne să doteze oamenii din stradă cu dispozitive cu electroșocuri.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Marcel Vela, conducerea SNPPC atrage atenția că, în contextul misiunilor desfășurate în timpul stării de urgență, se demonstrează că polițiștii au nevoie de metode mai bune de autoapărare.

"Vă solicităm să aveți în vedere faptul că, în contextul misiunilor actuale, derulate de toate structurile polițienești pe timpul stării de urgență, ca urmare a nevoilor de prevenire și combatere a răspândirii pandemiei, precum și pentru asigurarea măsurilor generale de ordine și siguranță publică, este necesară punerea în aplicare, în cel mai scurt timp, a unor dispoziții legale referitoare la dotarea și protecția polițiștilor", a subliniat liderul sindical Dumitru Coarnă.

Concret, sindicaliștii cred că este necesară achiziția, urgentă, a dispozitivelor cu electroșocuri. Legislație în acest sens există, subliniază Coarnă, a fost adoptată anul trecut, prin Legea 192/2019, dar încă nu a fost pusă în aplicare.

"Evenimentele grave petrecute recent, constând în tulburarea liniștii publice, loviri și alte violențe, produse de către grupuri mari de persoane dotate cu arme albe, concomitent cu atacarea unor patrule de poliție aflate în misiune și distrugerea mijloacelor auto de intervenție, impun achiziția și distribuirea, în regim de urgență, a dispozitivelor cu electroșocuri, care, utilizate conform legii, pot evita escaladarea criminalității și pot conduce, în mod direct, atât la o mai bună protecție fizică a polițistului, cât și la imobilizarea făptuitorilor, fără a mai fi necesară utilizarea armelor letale din dotarea forțelor de ordine", a afirmat sindicalistul.

Reamintim că, în ultima perioadă, au avut loc mai multe incidente în care protagoniști au fost polițiștii și cei care i-au surprins încălcând legea. La București, un bărbat a fost împușcat mortal, în urma unei intervenții a oamenilor legii, la Hunedoara, aproape că s-a iscat un protest într-un cartier unde polițiștii intraseră pentru a verifica respectarea restricțiilor. Inclusiv în județul Constanța, la Hârșova, polițiștii au fost nevoiți să recurgă la spray-ul lacrimogen din dotare, după ce au fost atacați de doi indivizi care făceau scandal la domiciliul unde erau în izolare impusă de autoritățile sanitare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4186 secunde