Polițiști: "Procurorii au bugete nelimitate, noi ne plătim informatorii din propriul buzunar"

1952
4
Polițiști:
Potrivit unei statistici prezentate la sfârșitul anului 2015, peste 3.000 de plângeri au fost înregistrate împotriva polițiștilor, însă doar patru au dus la condamnări. Situația nu s-a schimbat prea mult în prezent, întrucât pentru orice plângere depusă, agenții sunt plimbați la parchete, intimidați și chiar interceptați de procurori în discuții personale. Pe de altă parte, cetățenii care depun plângeri ce se dovedesc a fi calomnioase sunt apărați de procurori prin clasarea dosarelor, în momentul în care polițiștii încearcă să-și apere reputația. Cum poate fi rezolvată această situație?

Inspectoratul General al Poliției Române continuă să fie acuzat de lipsă de transparență, pe bună dreptate. În ciuda inițierii mai multor proiecte pentru ca polițiștii să beneficieze de body-cam-uri, niciunul nu a fost cu adevărat pus în practică pentru o perioadă mai lungă de câteva săptămâni. Am readus în discuție camerele video, pentru că ele ar rezolva problema lipsei de transparență și subiectul plângerilor formulate împotriva polițiștilor.

Contraargumentele pentru un astfel de proiect au fost considerente financiare și atitudinea unor șefi care nu au văzut oportunitatea body-cam-urilor. Astfel, polițiștii sunt nevoiți să dea cu subsemnatul ori de câte ori un cetățean depune o plângere și consideră că agenții au încălcat legea, în loc să o aplice.

"Orice polițist care ajunge în fața procurorilor ca urmare a unor plângeri din start este privit ca un infractor, inclusiv din atitudinea și discuțiile neprincipiale ale magistraților, pe care nu le putem dovedi. Interesant este numărul uriaș de plângeri depuse împotriva polițiștilor de către persoane care au fost atinse de aplicarea legii, adică infractori, contravenienți. A devenit o practică nesancționată de instituție, și anume tracasarea polițiștilor prin plângeri penale care în proporție de 99% sunt denunțuri calomnioase, numită acum inducerea în eroare a organelor judiciare", ne-a precizat Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol.

În cazul în care se constată că nu există probe, cu greu polițiștii acuzați îi pot trage la răspundere pe cei care au făcut denunțurile calomnioase. Se întâmplă acest lucru din cauză că procurorii clasează plângerile pe motiv că lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii, intenția. Magistrații susțin că intenția celor care au făcut plângere nu era să aducă anumite calomnii la adresa polițiștilor, pentru că, neavând studii juridice, ei nu-și dau seama de consecințele după depunerea plângerilor.

v v v

"Pentru unii mumă, pentru alții ciumă" este expresia care s-ar potrivi cel mai bine în ceea ce privește bugetul pentru procurori și pentru polițiști. În timp ce magistrații par a se bucura de un sac fără fund, nu același lucru se poate spune despre polițiști.

"Procurorii au la dispoziție bugete nelimitate pentru logistică, interceptări și filaje, în timp ce colegii care fac parte din structurile de poliție judiciară, structurile de operațiuni speciale, se chinuie și se milogesc de șefii lor să le suplimenteze carburantul și numărul de oameni pentru filaje și flagrante. De cele mai multe ori, aceste solicitări nu primesc aprobare, din lipsă de bani. De asemenea, polițiștii își plătesc informatorii din buzunarul lor, iar exemplele acestea ridicole pot continua", a mai declarat, pentru "Cuget Liber", Cosmin Andreica. 

Comentează știrea

petrica
18 august 2017
hai !

hai! nu o dati de gard,acum si informatorii ii platiti din buzunar dupa ce a-ti platit benzina,piesele de la masinile de serviciu,pixuri si hartia de scris, ma si mir din ce mai traiti de aveti burtile asa mari? din spaga cumva?

Politia SRL
18 august 2017
M-ati dat pe spate

Voi nu sunteti politisti.Voi sunteti inca militieni.Nu stiu ce scoli faceti,nu stiu ce invatati pe acolo,nu stiu cine va antreneaza.Daca Oprea este invatatorul vostru,m-am lamurit.Au trecut 28 de ani de la revolutie si nu v-ati schimbat aproape deloc.Cei mai multi dintre voi sunt aroganti si puturosi.Sunteti plini de voi,de importanta muncii voastre si uneori sunteti hoti sau corupti.Din cauza asta nu inspirati nici respect.Din cauza ata unii dintre voi sunt dispretuiti.Din cauza asta mai mancati si bataie de la puscariabili.Arestati-va coruptii cu state vechi de plata in Ministerul Militienilor si apoi dati lectii si la altii.Daca voi nu-i vedeti pe coruptii vostri sa nu credeti ca ei nu exista sau ca noi nu-i vedem.Voi credeti ca ca daca scrie pe spatele vostru "politia" sunteti chiar politisti.Va pacaliti singuri.Sa fie clar:VOI SUNTETI MILITIENI.

nelu
18 august 2017
la subiect

Cam au dreptate. Se merge pe principiul "orice dubiu in favoarea inculpatului", asa ca trebuie sa stai foarte bine cu probatoriile. Un avocat bun a reusit sa bagadelizeze si praduirea bugetlui de catre mazare si ai sai hoti. Voiculescu a fost dat drept erou de antena 3, popoviciu a luat-o pe drepturile omului. Adica ...ori ai ce-ti trebuie sa lucrezi ca lumea, asa cum trebuie lucrat profesionist cu dovezi imbatabile, ori o iei peste bot. Treaba e alta ca peste bot, o ia si societatea ca doar din banii ei se praduie.

Petrisor
18 august 2017
Petrica

A-ti ....Petrica ???

Răspuns la: hai !
Adăugat de : petrica, 18 august 2017
hai! nu o dati de gard,acum si informatorii ii platiti din buzunar dupa ce a-ti platit benzina,piesele de la masinile de serviciu,pixuri si hartia de...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5321 secunde