Constatarea amiabilă are lacune

Poliția Rutieră Constanța, anunț important pentru șoferi: "Anunțați poliția pentru tamponări doar când sunt suspiciuni"

Duminică, 14 Decembrie 2014
6148
O tamponare este un eveniment rutier fără victime. Astfel, dacă ați fost implicat într-un accident soldat doar cu pagube materiale, în care nu a fost rănită nicio persoană și nu au fost implicate decât două autovehicule, iar cei doi șoferi au căzut de acord, aceștia se pot adresa societății de asigurare pentru soluționarea accidentului pe cale amiabilă.

Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto implicați în evenimente rutiere soldate doar cu daune materiale, atunci când au suspiciuni asupra existenței/inexistenței vătămărilor corporale, să apleze Serviciul de Urgentă 112 și să comunice că au convenit să soluționeze accidentul pe cale amiabilă.

Greșeli frecvente

În momentul în care un șofer este implicat într-o tamponare, ambele persoane implicate pot pleca de la fața locului doar dacă se încheie o constatare amiabilă. Formularul de constatare amiabilă se completează la fața locului, după care fiecare este liber să plece. În cazul în care cele două persoane implicate nu se înțeleg la fața locului se merge la Poliție, cu obligativitate în 24 de ore. Totuși, polițiștii rutieri spun că au fost cazuri în care cei doi șoferi s-au înțeles la fața locului, iar ulterior unul dintre ei (de obicei cel nevinovat) se duce la spital, acuzând diverse dureri. 


"Principalele greșeli ale conducătorilor auto care urmează procedura soluționării amiabile a accidentelor soldate cu pagube materiale se referă la faptul că aceștia nu completează formularul de constatare amiabila în cel mai scurt timp (de preferat la locul accidentului), ci planifică o întâlnire ulterioară. Acest lucru duce de multe ori la depășirea termenului de 24 de ore, ori la schimbarea opiniei despre culpa producerii accidentului în urma consultării conducătorilor auto cu prieteni care-i declară nevinovați ori care susțin că vinovăția aparține și celuilalt șofer. De asemenea, aceștia completează formularul, dar omit să-și rețină câte un exemplar (originalul pentru cel care se va adresa firmei de asigurări și autoimprimatul pentru celălalt), caz în care conducătorul auto care nu deține un exemplar al formularului de constatare amiabil nu poate face proba încheierii acestuia în termenul legal și nici a faptului că a convenit cu celălalt conducător auto că nu există persoane vătămate. În plus, cu toate că în accident a rezultat avarierea unui al treilea element (bordură, indicator rutier, parapet, gard, imobil etc.) completează formularul de constatare amiabilă și se prezintă la societatea de asigurare, de cele mai multe ori cu întârziere, moment în care sunt îndrumați pentru soluționarea accidentului la unitatea de poliție, unde vor fi în postura de a declara evenimentul la mai mult de 24 de ore", spun polițiștii rutieri constănțeni.


Riscurile la care se supun șoferii sunt fie de a se trezi că sunt vinovați de produ-cerea accidentului, când inițial au convenit altfel, fie să constate după plecarea de la fața locului că din eveniment au rezultat victime, caz în care se va întocmi un dosar penal în care se vor efectua cercetări și pentru părăsirea locului accidentului, fie să se prezinte după termenul de 24 de ore la unitatea de poliție, caz în care se aplică măsura reținerii permisului de conducere pentru 30 de zile. 


Pagina a fost generata in 0.3237 secunde