€ 4.7249
£ 5.2925
$ 4.2241

Mai multe ştiri online:

Podul de la Butelii, din nou șantier în lucru! "Un om lucrează, ceilalți se uită pe cer"

Ştire online publicată Joi, 19 Aprilie 2018. Autor: Sorin HULUBEI
Lucrările de reabilitare a Podului de la Butelii au fost, din nou, reluate, pentru prima dată în acest an. Lucrările au reînceput la data de 16 aprilie însă, deocamdată, ritmul de muncă nu este unul susținut, lucru observat atât de reporterii „Cuget Liber”, cât și de șoferii care tranzitează zona. 


Timp de două zile, 17 și 18 aprilie, fotoreporterul „Cuget Liber” a vizitat șantierul de lucru ce vizează reabilitarea pasajului Cumpenei și, așa cum se poate observa și în imaginile surprinse de acesta, muncitorii își revin cu greu după lunga pauză de câteva luni. Astfel, în lipsa unui ritm susținut, se lucrează „românește”, cu un singur om, supravegheat atent de alți zece. 
Nici în ceea ce privește utilajele aduse pe șantier lucrurile nu sunt mai îmbucurătoare, însă reprezentanții autorităților locale au ținut să precizeze, pentru cotidianul „Cuget Liber”, că reabilitarea este în graficul asumat, iar lucrările se vor termina, în mare parte, până la finalul lunii iulie. 


„Noi ne propunem să lucrăm până la începutul sezonului estival și să finalizăm cât de mult se poate, mi-aș dori să finalizăm undeva la 95% lucrarea. Ar fi bine ca după sezonul estival să rămână montarea de parapeți, marcajele, partea estetică. Partea de structură ne dorim să fie finalizată undeva până la 1 iunie. Lucrările sunt sistate, pentru că le-am promis constănțenilor că ne vom încadra în termenul contractual. Anul viitor, podul de la Butelii va fi cel mai modern pod vechi din Constanța și îl veți vedea”, ne transmitea Decebal Făgădău, la finalul anului 2017. 


Promisiunile administrației locale sunt contrazise însă de timpul scurt care a mai rămas până la începerea sezonului estival. Anul a început cu lucrări sistate. Doar nouă zile au fost executate lucrări de reabilitare a podului de la Butelii, după ordinul de reîncepere a reparațiilor, dat de primarul Constanței, la data de 11 decembrie. Ulterior, la data de 20 decembrie, în urma unei întâlniri între Decebal Făgădău și reprezentanții firmei care execută reabilitarea, a fost luată decizia sistării până la „o prognoză de vreme bună”.


Iarna a plecat definitiv de la malul mării, iar singurii dușmani ai reabilitării pasajului rămân timpul și cheful de muncă. În privința ultimului aspect, șoferii nevoiți să tranziteze podul de la Butelii au sesizat stilul inconfundabil al muncitorului român. 


„În România s-a dovedit că este imposibil ca un proiect să fie finalizat în timp util, fără costuri suplimentare, așa cum se face. Trec de aproximativ cinci ori pe acest pod, și de fiecare dată când se lucrează, observ că, de fapt, nu se lucrează. Și îmi dau seama că termenul nu poate fi respectat. Când un om lucrează și ceilalți stau și fumează sau se uită pe cer, este imposibil să respecți termene”, povestește George S., un șofer constănțean care tranzitează aproape zilnic această zonă. 


Calendaristic, termenul asumat de finalizare a lucrărilor, de 12 luni, va fi atins la finalul acestei luni. Doar că, datorită ordinelor de sistare dispuse de primarul Decebal Făgădău, autoritățile locale mai au la dispoziție aproximativ șapte luni pentru a finaliza lucrările, conform contractului.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8448 secunde