Pleci în străinătate cu mașina? Ce amenzi de mii de euro te pândesc

2936
3
Pleci în străinătate cu mașina? Ce amenzi  de mii de euro te pândesc - fondpleciinvacantacumasina-1408882249.jpg

Articole de la același autor

Vara este anotimpul în care toți românii își iau concedii pentru a pleca în vacanță. În timp ce toată lumea vine la mare, constănțenii preferă concediile în străinătate. Însă mare grijă unde și cum anume circulați!

În timp ce România are unele dintre cele mai mici amenzi de circulație, în alte țări sancțiunile ajung și la 3.000 euro.

Cei care se pregătesc să plece în concedii peste hotare trebuie să își facă puțin timp pentru a studia legislația rutieră valabilă în statele în care vor ajunge. Multe țări au reguli diferite și au sancțiuni mult mai drastice decât ale noastre. Aceasta în condițiile în care România este una dintre cele mai blânde țări din punct de vedere al legislației.

Unde rămâi ușor fără mașină

De exemplu, în Franța, detectoarele de radar sunt strict interzise. Dacă folosești un astfel de aparat, pe lângă amenda usturătoare de minim 1.500 euro, te poți alege și cu mașina confiscată. De asemenea, în Franța îți poate fi confiscat autoturismul dacă parchezi în locuri interzise. Și în Austria poți fi lăsat pieton foarte simplu: dacă ești prins cu detector de radar sau antiradar, riști o amendă de peste 4.000 euro și confiscarea mașinii. Fără autoturism poți fi lăsat și în Olanda, dacă depășești limita de viteză cu 80 km/h sau dacă polițiștii văd urme de rugină pe caroserie sau vreo defecțiune tehnică. Și în Austria ți se confiscă mașina dacă nu achiți amenzile sau taxele de drum. Dacă ești la prima abatere, după ce plătești, mașina îți va fi înapoiată, însă dacă ești prins din nou pe picior greșit, vei rămâne definitiv fără ea.

În Germania, Grecia și Slovacia poți rămâne fără mașină dacă nu-ți plătești amenzile.

Atenție la băutură!

În România, limita de alcoolemie permisă este 0. La fel se întâmplă și în Cehia, Ungaria și Slovacia. În alte țări, însă, un pahar de vin sau chiar mai multe sunt permise. În Estonia, Norvegia, Polonia și Suedia există o limită a alcoolemiei de 0,2 mg/l alcool pur în aerul expirat. Țările ceva mai permisive sunt Bosnia, Muntenegru și Serbia, cu 0,3 mg/l, Lituania (0,4), Turcia, Spania, Suedia, Slovenia, Portugalia, Italia, Irlanda, Olanda, Grecia, Germania, Franța, Danemarca, Cipru, Croația, Bulgaria și Belgia, cu 0,5 mg/l alcool pur în aerul expirat. Printre țările care "încurajează" consumul de alcool la volan se numără Marea Britanie și Malta, limita alcoolemiei permise fiind 0,8 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În caz că ai depășit limita de alcool permisă, tot Marea Britanie este țara care are cele mai drastice sancțiuni: aici, minimul amenzii depă-șește 5.700 euro. La polul opus se numără Serbia, țară în care depășirea limitei de alcool se sancționează cu amenzi începând de la 45 euro.

În unele state europene, cum ar fi Belgia, dacă nu plătești amenda pentru alcool la volan, aceasta poate crește la peste 3.000 euro, iar dacă nu te conformezi, te poți alege cu permisul suspendat până la cinci ani.

Mare grijă unde parcați

În ceea ce privește parcarea în locuri interzise, amenzile, în general, sunt destul de mici. În timp ce, în România, sancțiunea pentru parcare interzisă ajunge undeva la 40 euro, în Bulgaria este de numai cinci euro, în timp ce în Belgia, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Marea Britanie, Turcia, Portugalia, Polonia și Luxemburg, amenzile pornesc de la 30-40 euro. Pe de altă parte, Spania este țara cu cele mai mari amenzi pentru parcare în locuri interzise. Aici, sancțiunile pornesc de la 200 euro, dar și suspendarea pentru o lună a permisului de conducere, în timp ce în Ungaria amenzile pornesc de la 170 euro.

Ai voie să vorbești la telefon?

Legislația românească prevede faptul că folosirea telefonului mobil în timpul condusului este contravenție și este sancționată cu amendă de la 180 la 270 lei. În Suedia, spre exemplu, oamenii pot vorbi la telefon liber, pentru că nu există interdicție în acest sens. Însă există și țări mai drastice decât a noastră, cum ar fi Olanda, Spania, Norvegia, Dane-marca și Estonia, în care amenda depășește 200 euro. Cam aceleași amenzi sunt valabile și pentru șoferii care nu poartă centura de siguranță, cu câteva excepții. În Marea Britanie, amenda pentru nepurtarea centurii de siguranță ajunge până la 600 euro, în timp ce în Spania pornește de la 200 euro. 

Comentează știrea

zoro
25 august 2014
si inca ceva

Cu statiile de emisie si receptie, civil broadcasting , CB, e permis ?

radu
25 august 2014
,

daca primiti amenzi pentru parcare, d`alea puse in parbriz, nu le platiti. nu vor veni niciodata in Romania, acestea fiind date de politia locala ce nu are acces la baza de date UE. iar pentru a accesa acea baza trebuie sa plateasca mai mult decat amenda in sine.

vigotinu
25 august 2014
parcare DE

In Germania amenda pentru parcarea interzisa este de 15 euro.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4811 secunde