Pleci în afara țării cu mașina? Iată ce amenzi poți lua pe șoselele din Europa

3784
1
Pleci în afara țării cu mașina? Iată ce amenzi poți lua pe șoselele din Europa - fondrestrictiiamenzi2-1382115471.jpg

Articole de la același autor

Te-ai hotărât să pleci în vacanță în Europa? Țările din UE sunt o opțiune interesantă, mai ales dacă alegi să pleci la volanul mașinii. Atenție, însă! Nu toate regulile de circulație sunt la fel ca în țară, și nici restricțiile de viteză sau amenzile. Iată cu ce sancțiuni te poți trezi dacă încalci legislația.

Limite de viteză 

În ceea ce privește limita de viteză maximă admisă pe autostrăzile din Europa, ar trebui să știi faptul că România este o țară permisivă, având limita maximă admisă de 130 kilometri pe oră, ca și Danemarca, Luxemburg, Franța, Italia, Austria, Bulgaria, Slovacia, Slovenia și Cehia. Cea mai mare limită de viteză o vei întâlni în Polonia, adică 140 km/h și Germania, unde pe autostradă nu există limitare de viteză. La polul opus se situează Malta și Norvegia, cu limite de viteză de 90 de km/h. De asemenea, în Estonia și Letonia, limita este de 90 km/h, în timp ce în Cipru poți merge cu maxim 100 km/h. Cu 110 km/h poți conduce în Anglia, Finlanda, Grecia, Lituania și Suedia, iar cu 120 de kilometri pe oră, în Ungaria, Spania, Portugalia, Belgia și Irlanda.

Amenzi usturătoare dacă nu porți centura

Dacă ai uitat să cuplezi centura de siguranță, legislația din România te pedepsește cu 2-3 puncte amendă, adică o sancțiune cuprinsă între 160 și 240 lei. Pe de altă parte, în Marea Britanie, dacă ai fost prins fără centura de siguranță primești o amendă usturătoare, de până la 585 euro. Amenzi la fel de mari pentru nepurtarea centurii de siguranță sunt și în Danemarca, Estonia, Norvegia, Spania și Suedia, de până la 200 euro, în timp ce în Grecia vei plăti o amendă începând de la 350 euro.

Printre cele mai permisive țări în materie de nepurtarea centurii de siguranță sunt Bulgaria, Finlanda, Germania, Ungaria, Letonia, Macedonia, Polonia și Serbia, unde amenda nu depășește 45 euro.

Ce pățești dacă parchezi neregulamentar

Majoritatea țărilor din Europa sunt destul de permisive atunci când vine vorba despre amenzile cu privire la parcarea neregulamentară. Cea mai drastică țară în acest sens este Spania, unde dacă ești prins parcând nepermis, plătești nu mai puțin de 200 euro. În Bulgaria, Finlanda, Franța, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Suedia, Serbia, Slovenia și Slovacia, amenzile nu depășesc 50 euro.

Cât ai voie să bei în alte țări

În Europa, legile sunt, în general, dure pentru cei care depășesc limita legală de alcoolemie în sânge. Dacă în unele țări din Europa mai poți "gusta" o bere și te poți urca liniștit la volan, fără să te alegi cu dosar penal, iată că alte țări au toleranță zero în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice. Astfel, în România, Marea Britanie, Irlanda și Malta, dacă ai peste 0,8 mg/l alcool pur în sânge te vei alege cu dosar penal. O limită mai mică, de 0,5 mg/l alcool pur în sânge se găsește în Austria, Belgia, Bulgaria, Dane-marca, Elveția, Grecia, Letonia, Litua-nia, Luxemburg, Franța, Finlanda, Italia, Olanda. De asemenea, după alcoolemia de 0,2 mg/l alcool în sânge vei avea întocmit dosar penal în Norvegia, Polonia și Suedia. Cele mai drastice țări în privința consumului de alcool la volan sunt Slovacia, Cehia, Croația, Estonia, Ungaria și Ucraina, care nu îți permit să te urci la volan băut, limita fiind 0.

Mașină confiscată

În România, dacă ai depășit limita legală admisă de viteză cu 10-20 km/h te vei alege cu o amendă cuprinsă între 160 și 240 lei. Dacă șoferul depășește viteza legală cu 20-30 km/h, poate primi 3-4 puncte amendă, adică între 320 și 400 lei. În unele țări din Uniunea Europeană, însă, amenzile sunt drastice. Astfel, în Norvegia, dacă ai încălcat limita de viteză admisă cu până la 20 de km/h te alegi cu o amendă de 465 euro, iar în Suedia, cu 270 euro. Între 100 și 150 euro este amenda pentru depășirea vitezei cu până la 20 km/h în Olanda, Belgia, Elveția, Franța, Italia, Spania, Cipru și Estonia. Amenzi mai blânde pentru depășirea limitei legale de viteză veți întâlni în Marea Britanie, Croația, Cehia, Slovacia, Danemarca, de până la 99 euro. Cea mai "generoasă" țară din acest punct de vedere este Lituania, unde amenda pentru depășirea limitei de viteză este de cinci euro. Pe cealaltă parte, dacă ai depășit viteza legală cu mai mult de 50 de kilometri pe oră în Franța, Elveția și Belgia, agenții de circulație îți vor confisca mașina.

Comentează știrea

viva
19 octombrie 2013
sms

Iti doresti un venit de cateva sute Euro pe luna ? Recrutam colaboratori ambitiosi si seriosi pentru o activitate online si part-time platita intr-un mod performant. Asiguram seriozitate maxima. Se ofera BONUS de bun Venit! Mai multe informatii gasiti aici.>>>> http://bit.ly/1aSrviH

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Octombrie 2013
Stire din Eveniment : Sute de pietoni, amendați de rutieriști
Pagina a fost generata in 0.5484 secunde