Planuri mari la Garda de Coastă, cu bani europeni: sedii și dotări moderne!

1058

Articole de la același autor

Garda de Coastă va avea, în vreo doi – trei ani, un sediu modern. Construit de la zero, pe șase sau șapte nivele, viitorul sediu va avea o parcare subterană, sistem de monitorizare video și toate facilitățile tehnologice de actualitate. Acesta este doar unul dintre proiectele de investiții demarate la nivelul structurii de Poliție de Frontieră de la malul mării, dar și cel mai costisitor. E drept, banii reprezintă întotdeauna o problemă, dar conducerea Gărzii de Coastă arată că s-au găsit soluții: au fost accesate fonduri nerambursabile.

Starea sediilor în care își desfășoară activitatea polițiștii de frontieră a reprezentat, în ultimii ani, un motiv constant de nemulțumire. Nu de puține ori, oamenii legii au lăsat să "transpire" în spațiul public imagini cu birouri cu igrasie, cu toalete degradate și alte neajunsuri. La rândul lor, călătorii au ajuns prin punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Constanța au reclamat imaginea dezolantă care i-a întâmpinat, mizeria din toaletele publice și alte asemenea.

Toate acestea sunt în curs de schimbare. Într-o conferință de presă care a avut loc ieri, comisarul șef Cristian Laurențiu Cicu, directorul Gărzii de Coastă a prezentat atât activitatea instituției pe anul 2020, cât și proiectele derulate pentru "schimbarea la față" a sediilor. "Vrem să facem mai mult decât să batem cu piciorul terenul", a subliniat comisarul șef Cicu. Drept pentru care, pe lângă dotările moderne primite de la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră – autospeciale cu termoviziune – acesta a detaliat proiectele care vizează reabilitarea și modernizarea mai multor sedii ale Gărzii de Coastă.





Reparații capitale la punctele de trecere a frontierei

Sediile punctelor de trecere a frontierei de la Vama Veche, Negru Vodă și Ostrov au fost construite în anii ´70, iar de atunci în afară de mici reparații și văruieli, nu au fost reabilitate niciodată. Prin urmare, ajunseseră să aibă o înfățișare bătrânicioasă, dezolantă. Astfel că au fost primele pe lista de priorități pentru modernizare. Banii au fost obținuți, cu ajutorul IGPF, din fonduri nerambursabile. La Vama Veche mai este puțin și se termină lucrările, iar la Negru Vodă vor începe în această toamnă. Astfel, la ambele puncte de trecere a frontierei va avea loc o reabilitare termică, prin utilizarea energiei din surse regenerabile. Un alt proiect vizează "modernizarea și reabilitarea termică a sediului Sectorului Poliției de Frontieră Băneasa". În cadrul proiectului va fi construită o copertină auto, o stație alimentare, vor fi refăcute rețelele de utilități și vor fi desființate unele clădiri. Un alt proiect vizează branșarea la gaze a Grupului de Nave Constanța – proiect finanțat de la bugetul de stat, iar un altul modernizarea sediului de la Agigea.

Cel mai mare proiect: sediu central construit de la zero!

De departe, cel mai de anvergură proiect va viza construirea unui nou sediu, în curtea de pe strada Zmeurei, pentru Garda de Coastă. "Avem sprijinul IGPF și sperăm ca în doi ani să se vadă schimbări în această curte. Căci va suferi transformări semnificative. În prezent, suntem în stadiul realizării studiului de fezabilitate", a afirmat comisarul șef Cristian Laurențiu Cicu.

Planurile sunt ca o parte din clădiri să fie demolate, iar pe platoul unde este actuala parcare să fie ridicată o nouă clădire, de șase – șapte nivele, cu parcare subterană, cu cameră de corpuri delicte încăpătoare, cu sistem de monitorizare modern, dar și cu toate dotările puse la dispoziție de tehnologia actuală.



Printre proiectele de investiții se numără și mentenanța evolutivă a sistemului SCOMAR, prin modernizarea sistemului de comunicații, prin implementarea de noi tehnologii de supraveghere la frontiera externă. De asemenea, au fost achiziționate mijloace de mobilitate navală necesare FRONTEX, respectiv șalupe de intervenție și două nave, și este în curs modernizarea sistemului de supraveghere la fluviul Dunărea. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7286 secunde