"Planul de relaxare" după 15 mai: unele interdicții rămân în vigoare, altele se… nuanțează!

710

Articole de la același autor

Un plan de măsuri de prevenire a răspândirii COVID 19, care ar urma să fie pus în aplicare după 15 mai, data la care încetează starea de urgență, a fost făcut public de autorități, iar cetățenii sunt invitați să îl consulte și să transmită observațiile lor. Planul cuprinde atât împrejurările în care este obligatorie purtarea măștilor, în ce condiție se va putea pleca din localitate, dar și ce măsuri vor trebui să ia angajatorii la locurile de muncă.

Un document care cuprinde "Măsurile de prevenire și control a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, propuse pentru a intra în vigoare începând cu starea de alertă, din 15 mai 2020", a fost publicat atât de Ministerul Afacerilor Interne, cât și de Ministerul Sănătății, iar românii pot transmite observațiile și propunerilor lor, pe marginea prevederilor, pe adresa de email [email protected].

Planul de măsuri stipulează, în primul rând, că masca de protecție este obligatoriu a fi purtată în spațiile publice închise: în spații comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Totodată, angajatorii sunt obligați să asigure triajul epidemiologic pentru întregul personal propriu, precum și dezinfectarea obligatorie a mâinilor înainte de intrarea în sediile unităților. De asemenea, angajatorii cu un număr mai mare de 50 de angajați trebuie să asigure decalarea programului de muncă, astfel încât să se evite aglomerarea spațiilor și inclusiv a mijloacelor de transport în comun.

Pentru ce motive se va putea pleca din localitate

Cât privește deplasarea în afara localităților, aceasta va fi permisă, fără a fi necesară îndeplinirea unor condiții suplimentare, dacă este realizată pentru: interes profesional, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru activități agricole, pentru comercializarea de produse agroalimentare, pentru îngrijirea unei proprietăți din altă localitate, pentru obținerea de documente, pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament. De asemenea, sunt permise și motivele justificate, precum îngrijirea unei rude aflate în întreținere, asistența acordată persoanelor vârstnice sau bolnave, pentru participarea la înmormântări.

Se deschid bisericile, dar numai în anumite condiții!

Planul de măsuri permite deschiderea bisericilor și desfășurarea slujbelor în lăcașurile de cult, dar numai în anumite condiții. De exemplu, botezurile, cununiile și înmormântările vor fi posibile numai cu participarea a maximum 16 persoane, care vor păstra distanța socială. Totodată, se redeschid și muzeele și instituțiile culturale, dar este obligatoriu ca vizitatorii să poarte măștile și să le fie asigurate materialele de dezinfecție la intrarea în incinte.



Măsuri propuse pentru o parte din personalul navigant


În continuare, potrivit planului de măsuri întocmit, nu este permisă formarea unor grupuri mai mari de trei persoane care nu aparțin aceleiași familii. Parcurile vor fi redeschise pentru public, dar cu obligativitatea de a respecta distanțarea socială. Nu vor fi deschise însă locurile de joacă pentru copii.

Planul de măsuri face referire și la personalul navigant. "Nu vor fi izolate la domiciliu sau carantinate, după caz, personalele care intră în țară, din categoria personalului navigant, care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilion român, într-un port românesc și care nu prezintă simptome asociate COVID 19, cu condiția asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internațional și a echipamentelor individuale de protecție", se stipulează în plan.

Autoritățile își propun să rămână în vigoare, și în starea de alertă, interdicția desfășurării a mitingurilor, demonstrațiilor, procesiunilor și concertelor, dar și suspendarea activității de servire și consum în restaurante, hoteluri, pensiuni, cafenele și alte spații comune de servire a mesei. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4435 secunde