Peste 800 de dosare privind munca la negru, înregistrate de polițiști în perioada mai-iulie

618

Polițiștii de la investigarea fraudelor au participat, în perioada mai-iulie, la aproape 25.500 de acțiuni de control vizând munca la negreu, în urma cărora au fost înregistrate 837 de dosare penale, informează Poliția Română.

Potrivit sursei citate, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), în colaborare cu Jandarmeria Română, Inspecția Muncii și Garda Financiară a inițiat,pe 27 aprilie, Planul comun de acțiune având ca obiect desfășurarea, în perioada 3 - 31 mai, de acțiuni de control în vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate și a combaterii evaziunii fiscal, rezultată din munca la negru. Având în vedere rezultatele pozitive obținute în acțiunile de control desfășurate în luna mai, s-a prelungit perioada de aplicabilitate a Planului și în lunile iunie și iulie 2011.

Astfel, potrivit datelor furnizate de Poliție Română, în perioada 2 mai – 31 iulie, polițiștii de investigare a fraudelor au participat la efectuarea a aproape 25.500 de acțiuni de control, care au vizat identificarea și cercetarea faptelor ce sunt incriminate ca infracțiuni în materia angajării și utilizării forței de muncă.

În urma acțiunilor de control au fost înregistrate 837 de dosare penale referitoare la fapte comise în legătură cu utilizarea forței de muncă, fiind soluționate 341 de dosare penale, dintre care în 304 cauze s-a dispus începerea urmăririi penale, iar în 37 au fost propuse alte soluții.

Mai mult, în dosarele penale în care s-a dispus începerea urmăririi penale s-au constatat 472 de infracțiuni, dintre care 62 de infracțiuni prevăzute în Codul Muncii și 362 de alte infracțiuni specifice legislației care reglementează utilizarea forței de muncă.
De altfel, din totalul dosarelor în care s-a început urmărirea penală, 19 cauze au fost înaintate parchetului competent, cu propunere de punere în mișcare a acțiunii penale și trimitere în judecată.

Pe de altă parte, în urma acțiunilor comune desfășurate cu structurile teritoriale ale Inspecției Muncii, au fost aplicate, în condițiile legii, 38.772 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 47.719.300 de lei, dintre care 2.304 de sancțiuni pentru muncă fără forme legale de angajare, în valoare de 31.960.500 de lei.

De asemenea, au fost sancționați 19.139 angajatori pentru încălcarea prevederilor legislației muncii, dintre care 2.238 pentru utilizarea forței de muncă fără forme legale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3448 secunde