PESTE 5.000 DE ORDINE DE PROTECȚIE PROVIZORII, EMISE DE POLIȚIE

135
PESTE 5.000 DE ORDINE DE PROTECȚIE PROVIZORII, EMISE DE POLIȚIE - download1-1569675641.jpg

Articole recomandate

În primele 8 luni ale anului 2019, la nivel național, polițiștii au emis 5.096 de ordine de protecție provizorii, dintre care 1.850 au fost transformate în ordine de protecție.

Poliția Română acordă o atenție deosebită cazurilor de violență domestică. Pe lângă intervențiile și măsurile luate în astfel de cazuri, polițiștii desfășoară activități pentru informarea cetățenilor, în vederea prevenirii faptelor comise cu violență.

Cea mai parte a ordinelor de protecție provizorii a fost emisă la solicitarea victimelor, 39 la solicitarea altor persoane și 53 la solicitarea altor instituții abilitate în acest sens. Din punct de vedere al locului comiterii faptei, 67% dintre ordinele de protecție provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban.

În primele 8 luni ale anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, au fost înregistrate scăderi cu peste 30% la sesizările de vătămare corporală, cu peste 5% la infracțiunile de omor și cu aproape 10% la tentativă de omor.

De asemenea, sunt în scădere faptele de șantaj (cu 20%) și abandonul de familie (cu 5,6%).

Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni (77%) s-au comis la domiciliul subiecților.

De la începutul acestui an, polițiștii care intervin la  cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecție provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aștepte unul încuviințat de judecător.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6862 secunde