Peste 10.000 de persoane salvate de Serviciul SMURD Constanța în doi ani de existență

456
Peste 10.000 de persoane salvate de Serviciul SMURD Constanța în doi ani de existență - fd98bb15fdb5d6cd7c16bbf420c2c00e.jpg
Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea" Con-stanța a împlinit doi ani de activitate în județul Constanța.
În această perioadă, Serviciul SMURD a avut aproximativ 11.000 de intervenții, dintre care peste 300 descarcerări, 9.800 de misiuni pentru asistență medicală, restul fiind alte misiuni.
Statisticile spun că, din luna august 2008 până în prezent, echipajele SMURD au intervenit pentru salvarea a aproximativ 10.600 de persoane, dintre care peste 800 de copii. Intervențiile medicilor de pe ambulanțele SMURD au crescut de la un an la altul. Astfel, în 2009, echipajele au intervenit la 4.900 de cazuri, în 2010 la peste 5.250.
În cadrul SMURD Constanța lucrează 125 de subofițeri din cadrul ISU Dobrogea. Toți au urmat cursurile de formare în acordarea primului ajutor calificat în efectuarea procedurilor de descarcerare și alte operațiuni de salvare la Centrul Regional de Formare din cadrul ISU "General Ieremia Grigorescu" al județului Galați. De asemenea, în cadrul Serviciul lucrează și patru instructori formatori pregătiți de Centrul Național de Formare de la Târgu Mureș.
Filozofia salvatorilor SMURD a fost rezumată de către dr. Raed Arafat, fondatorul și coordonatorul SMURD, subsecretar de stat în Ministerul Sănătății: "Nu știu cât poți să explici ce simți când știi că ai salvat o viață sau că ai participat la salvarea unei vieți, când vezi un om ieșind din spital pe picioarele lui, persoană care, dacă nu ajungeai la ea la timp, nu ar mai fi fost printre noi. Cei care lucrează în acest domeniu au satisfacția maximă la auzul unui singur cuvânt: Mulțumesc!".
După doi ani de activitate, echipajele SMURD Constanța se bucură atât de aprecierea cetățenilor, cât și de cea a specialiștilor și respectiv a superiorilor ierarhici. Astfel, dr. Raed Arafat a apreciat colaborarea dintre ISU și Unitatea de Primire Urgențe ca fiind "extraordinară, iar rezultatul acesteia, respectiv SMURD Constanța, a adus un plus asistenței medicale de urgență din întregul județ. Pompierii au învățat foarte repede și în ultimii doi ani au devenit cu adevărat paramedici. Astăzi, îi felicit pe toți și le doresc să aibă cât mai multe echipaje de intervenție". Dr. Arafat a mai spus "nu vă doresc multe solicitări, dar când sunteți în misiune, faceți-vă treaba cel puțin la fel de bine ca și până acum. Mulți ani înainte și la mai mare!"
La rândul său, medicul coordonator al UPU, dr. Rodica Tudoran, a precizat că prin SMURD s-a reușit îmbunătățirea calității activității asistenței medicale prespitalicești. "Astăzi sunt cu mult mai multe intervenții zilnice, iar cei doi ani au fost numai cu plusuri pentru echipaje, dar și pentru cetățeni. Periodic primim mulțumiri de la oameni care astăzi sunt în viață datorită echipajelor SMURD care nu numai că au ajuns într-un timp record la caz, dar au și aplicat măsurile de asistență medicală de urgență necesare" - a declarat dr. Rodica Tudoran.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8646 secunde