Stirile zilei de Joi, 21 Iunie 2018 - Cuget Liber Online


Mai multe ştiri online:

PERICOL MARE: CURSE ILEGALE DE CĂRUȚE pe drumurile din Constanța!

Ştire online publicată Marţi, 12 Martie 2013. Autor: Andreea ILIESCU
Se întâmplă în Constanța! Căruțașii se întâlnesc pe drumurile din județ, la fiecare sfârșit de săptămână, și se întrec pentru supremație. Așadar, fie că vorbim despre o sumă de bani sau chiar despre o fată pe care încearcă să o impresioneze, șoferii de căruțe au un singur scop: să învingă, deși pentru acest lucru își omoară caii cu bătaia, în ciuda faptului că circulația pe drumul public cu căruța este strict interzisă. 

Polițiștii constănțeni recunosc faptul că județul nostru este „gazda” curselor ilegale ale căruțașilor în fiecare săptămână, însă nu prea au ce să le facă. Oamenii legii le dau amenzi pentru tulburarea ordinii publice sau pentru circulația pe drumurile publice cu atelaj hipo, însă majoritatea nu le plătesc, așa că rămân și cu mârțoaga, și cu banii câștigați de la vecinul în buzunar.

Istoria acestor curse ilegale este una veche. Se poate spune că acești căruțași se întrec de sute de ani, de când turcii au intrat în Dobrogea. Încă de atunci, cei mai buni căruțași primeau sume de bani uriașe, dar și fete numai bune de măritat, ale pierzătorilor.

„Aceste curse ilegale între căruțe se fac de sute de ani, pentru că sunt niște obiceiuri vechi tătărești. De obicei, acestea se petrec în toate comunitățile unde există romi, mai ales că aceste întreceri au două roluri. Primul este de a stabili ai cui sunt caii cei mai buni și care pot fi vânduți cu cel mai bun preț, iar pe de altă parte, se pun pariuri pe unele sume de bani sau care pot continua până la pierderea unor membri ai familiei. Există și unele persoane care și-au pierdut fetele la astfel de pariuri, care câteodată se termină bine, iar în alte dăți se termină cu certuri”, afirmă comisarul șef Ion Ioniță, adjunctul Poliției municipiului Medgidia.

Cum se organizează căruțașii

Polițiștii constănțeni recunosc faptul că știu cum anume „acționează”, căruțașii, însă, indiferent de măsura pe care o iau împotriva lor, aceștia nu se opresc.

„Cert este că sunt periculoase, atât prin modul lor de desfășurare, cât și a motivelor care le generează. Aceștia se înțeleg și organizează aceste «coșii», pentru că așa se numesc. De obicei, cursele ilegale între căruțași se organizează pe șoseaua de centură a municipiului Medgidia, pe drumul către Valea Dacilor, pe drumul către localitatea Peștera sau localitatea Castelu. Acestea se organizează, de obicei, la sfârșit de săptămână, după amiază, atunci când traficul nu este unul intens. De obicei se așează două căruțe, de o parte și de alta a traseului care se execută. De asemenea, există persoane care stau «de șase» pentru a observa dacă vin mașini sau poliția. În momentul în care cred că nu există pericole, aceștia își dau start și se întrec, iar primul ajuns la destinație câștigă pariul”, adaugă comisarul șef.

Amenda, amenda! Cât e amenda

În ceea ce privește amenzile, care urcă și până la 1.000 de lei, oamenii legii admit faptul că majoritatea nu le plătesc, așa că munca lor este în zadar.

„Au fost foarte mulți sancționați. De obicei, le dăm amenzi pentru tulburarea ordinii și liniștii publice sau pentru circulația pe drumurile publice. Amenda variază de la 200 la 1.000 de lei. Însă oricâte amenzi am da, niciodată nu am putut opri fenomenul. Din nefericire, nu există o lege în baza căreia să îi confiști căruța. Pericolul este imens, pentru că și ei se pot răsturna și pot să genereze accidente cu victime sau pot intra în coliziune cu alte mașini care circulă regulamentar și să se producă adevărate tragedii”, spune comisarul șef Ion Ioniță.

Distribuie :
loading...

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.3527 secunde