Percheziții de amploare! Traficanții de mașini de lux, în vizorul DIICOT

177
Percheziții de amploare! Traficanții de mașini de lux, în vizorul DIICOT - lala14376374811-1444804676.jpg

Articole de la același autor

Procurorii DIICOT efectuează percheziții, în această dimineață, la 93 de adrese din mai multe județe, într-un caz care îi vizează pe traficanții de mașini de lux. 


Oamenii legii arată că, în perioada 2009-2015, pe teritoriul României (județele Cluj, Harghita și Mureș, respectiv municipiul București), Ungariei și Germaniei s-a constituit un grup infracțional organizat format din 11 suspecți, membrii grupului acționând în sensul operaționalizării unui circuit în care au fost angrenate societăți comerciale care au funcționat legal, dar și firme de tip "fantomă" utilizate în ample operațiuni circumscrise evaziunii fiscale în domeniul tranzacțiilor cu autoturisme de lux provenite din achiziții intracomunitare.

Membrii grupării au vândut autoturisme prin intermediul unor societăți comerciale "interfață" care derulau activități de comerț evidențiate în documentele contabile cu autoturisme de lux achiziționate de la firme intermediare, acestea aprovizionându-se, la rândul lor, de pe piața intracomunitară de astfel de bunuri (în principal din Germania). Pentru deducerea TVA de plată în urma vânzării autoturismelor de către societățile intermediare, au fost înregistrate în contabilitate achiziții fictive de la firme "fantomă", înființate de către membrii grupului având drept scop acumularea obligațiilor de plată către bugetul de stat.


Prejudiciul estimat se ridică la 4,5 milioane de euro.


Oamenii legii spun că mecanismul evazionist realizat de către membrii grupului a presupus existența unui număr ridicat de societăți comerciale, controlate tot de membri grupului, firmele fiind structurate pe mai multe paliere.

"Astfel,  primul palier îl reprezentau societăți comerciale implicate în circuitul evazionist aflate la interfața cu clienții (persoane fizice sau juridice) interesați de achiziționarea de autoturisme de lux second-hand din țări ale UE, adesea bunurile fiind achiziționate în leasing financiar.

    Din punct de vedere al circuitului documentelor, achizițiile intracomunitare de autoturisme s-au realizat  în numele societăților comerciale aflate pe palierul 2 și nu în numele societăților de interfață, deși faptic, bunurile ajungeau de la furnizorii din UE direct în custodia societăților comerciale aflate pe palierul 1.

    S-a constat  un comportament atipic în ceea ce privește prețurile practicate de firmele aflate pe palierul 2 în raport cu firmele din palierul 1, existând numeroase situații în care autoturismele achiziționate intracomunitar erau revândute către firmele de interfață cu prețuri inferioare celor de achiziție. Prin această modalitate  s-a urmărit obținerea unui preț competitiv pentru clienții firmelor de interfață și totodată înregistrarea în evidențele contabile ale firmelor din palierul 2 a unui TVA de plată în cuantum cât mai redus.

    S-a reținut că eludarea TVA-ului datorat bugetului de stat ca urmare a vânzărilor de autoturisme către firmele din palierul 1, s-a produs prin înregistrarea de cheltuieli nereale, respectiv de facturi de achiziții de bunuri și servicii fictive de către firmele aflate pe palierul 2, de la firme aflate pe palierele 3 și 4.", se arată într-un comunicat remis de DIICOT.

Oamenii legii spun că prejudiciul reprezintă TVA eludat de la plată prin evidențierea de documente atestând cheltuieli nereale cu achiziții fictive provenind de la o structură cuprinzând peste 40 de societăți comerciale "fantomă" care nu au declarat achiziții interne, nu au evidențiat în contabilitate livrările, ulterior fiind cesionate unor cetățeni din Ungaria.

În treaga activitate s-a desfășurat cu ajutorul reprezentanților A.N.A.F. – D.G.A.F.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 02 Octombrie 2015
Stire din Eveniment : Descinderi cu mascați,  la Medgidia
Pagina a fost generata in 0.8683 secunde