Păzea, păzea, vine Poliția! Oamenii legii, dotați cu bastoane cu electroșocuri

819
Păzea, păzea, vine Poliția! Oamenii legii, dotați cu bastoane cu electroșocuri - fondbastoaneelectrosocuri-1600956305.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii vor fi echipați până-n dinți pentru a lupta împotriva infractorilor. După ani buni în care lipsa dotărilor a fost o problemă esențială a oamenilor legii, anul acesta se înnoiesc de la un capăt la celălalt: după mașinile de Poliție rebranduite, copiate după modelele din Germania, după înlocuirea vechilor pistoale Carpați cu Beretta și după ce și-au prins la piept body-cam-uri (dispozitive video-audio), în săptămânile următoare vor primi căști de protecție cu viziere și, mai important, bastoane cu electroșocuri.

Ani la rând, polițiștii au reclamat absența dotărilor. În sediile de poliție abia se găsea câte o imprimantă, câte o coală de hârtie și un pix pentru a le da reclamanților să completeze declarațiile, nici nu se mai punea problema de cauciucuri de iarnă pentru autospeciale, de asigurări CASCO sau de veste antiglonț. De la lipsurile pe toate planurile, anul acesta pare să fie anul schimbărilor. Căci, încă de la începutul verii, polițiștii din întreaga țară au început să se înnoiască. Primele au sosit autospecialele rebranduite, copiate după modelele din Germania. În jur de 5000 de astfel de vehicule străbat, în prezent, șoselele din țara noastră. După acestea, a venit rândul vechilor pistoale Carpați să fie înlocuite. De altfel, polițiștii reclamau de peste un deceniu că armamentul era depășit atât fizic, cât și moral.

O altă dorință a polițiștilor a fost să fie dotați cu dispozitive video-audio, astfel încât să se reducă numărul ultrajelor și a acuzațiilor de luare de mită, în rândul oamenilor legii. Drept urmare, în urmă cu o săptămână, mai marii din cadrul Poliției Române au anunțat că în jur de 6.000 de astfel de dispozitive vor fi distribuite în toată țara, până la sfârșitul anului.

Dar este nevoie de o mai bună dotare pentru interacțiunea cu infractorii. În consecință: bastoane cu electroșocuri și căști de protecție. „În ceea ce privește utilitatea căștii de protecție, aceasta reprezintă un element de noutate, nu puține fiind situațiile în care colegii noștri din teritoriu au fost nevoiți să intervină la scandaluri și alte conflicte, ocazie cu care au fost atacați cu pietre sau alte obiecte contondente, suferind diverse răni în zona capului, în lipsa unei dotări corespunzătoare”, a arătat Cosmin Andreica, din cadrul Sindicatului Europol.

Cum trebuie folosite bastoanele cu electroșocuri

Bastoanele cu electroșocuri vor fi distribuite, în număr de 12.000, polițiștilor de la Ordine Publică. Deja Direcția de Ordine Publică din cadrul IGPR a transmis polițiștilor îndrumarul cu privire la modul cum vor trebui folosite aceste bastoane. Astfel, dispozitivele cu electroșocuri vor putea fi folosite atât în apărare, cât și în atac, „pentru a-l determina pe agresor să elibereze victima, să lase din mână obiectul folosit la atac sau să înceteze acțiunea”.

Înainte de a folosi bastonul cu electroșocuri din dotare, polițiștii trebuie să someze infractorii cu un comportament violent prin formula „Încetează/Încetați, voi folosi bastonul cu electroșoc!” și numai dacă cel vizat nu se conformează, să îl utilizeze. Există și indicații contradictorii în îndrumarul transmis polițiștilor, căci într-un alt paragraf acestora li se spune că „pentru a obține efectul urmărit, loviturile/electroșocul se aplică prin surprindere” (?!)

Bastonul cu electroșoc poate fi folosit în zona omoplaților, antebrațelor, șezutului, membrelor inferioare și superioare, în schimb polițiștilor li se recomandă să evite electroșocurile sau loviturile în zona capului, inimii și feței sau asupra altor zone sensibile sau vitale.

„Este interzisă folosirea bastonului cu electroșoc în sediul poliției, cu excepția cazului când au loc acțiuni violente sau în grup, care pun în pericol viața polițiștilor sau a altor persoane ori există pericolul distrugerii de bunuri. Este interzisă folosirea bastonului cu electroșocuri împotriva copiilor, femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vădite de invaliditate, cu excepția cazurilor în care aceștia înfăptuiesc un atac armat sau în grup, care pune în pericol viața sau integritatea corporală”, se arată în îndrumarul transmis polițiștilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3236 secunde