Patru persoane, trimise în judecată pentru că au vândut țigări de contrabandă aflate în custodia Poliței

244
Patru persoane, trimise în judecată pentru că au vândut țigări de contrabandă aflate în custodia Poliței - politia-1549649525.jpg

Articole recomandate

Un bărbat și trei femei au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT Galați pentru constituirea unei grupări care a preluat și valorificat o importantă cantitate de țigări de contrabandă, aflată în custodia Poliției Județene Galați. Liderul grupării era controlor vamal superior la Biroul Vamal de Frontieră Galați și ar fi întocmit în fals mai multe sentințe judecătorești și adrese în numele instituției unde lucra pentru a prelua țigările de la Poliție, de unde le transporta la locuința mamei iubitei sale. De acolo erau preluate și valorificate de cea de-a treia femeie implicată, cunoscută că vindea țigări de contrabandă.


Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Galați au dispus, vineri, trimiterea în judecată a patru persoane pentru constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată.

Astfel, procurorii spun că, în perioada mai - decembrie 2017, în județul Galați a acționat o grupare constituită pentru obținerea unor importante profituri materiale prin preluare, transport, depozitare, predare și vânzare a unor cantități de țigări provenite din contrabandă aflate în custodia Poliției Județene Galați - Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative.

"S-a stabilit faptul că grupul infracțional organizat a fost constituit la inițiativa inculpatului N. S. C. care și-a asumat și rolul de lider al acestuia, din acesta făcând parte, pe toată durata de acțiune a structurii infracționale, inculpatele M. M., A. M. și B. M.", arată DIICOT.

Astfel, scopul grupului infracțional a fost de a obține foloase materiale prin valorificarea unor importante cantități de țigarete aflate în custodia Poliției Județene Galați ca urmare a cercetărilor care au fost efectuate/se efectuează de către organele de urmărire penală în dosare de contrabandă. Pentru preluarea țigărilor din Camera de Corpuri Delicte a Poliției Județene Galați, au fost plăsmuite și utilizate șase sentințe penale pretins emise de instanțele de judecată și șase adrese emise în numele și pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galați, falsificate cu ocazia întocmirii.

Potrivit procurorilor, liderul grupării și-a atribuit rolul de a falsifica hotărârile judecătorești și adresele care urmau să fie utilizate în fața angajaților Poliției Județene Galați pentru a prelua țigările. Acesta, angajat controlor vamal superior la Direcția Regională Vamală Galați, a fost repartizat să-și desfășoare activitatea în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galați, având printre atribuțiile de serviciu controlul ulterior al actelor de constatare vamală și gestiunea magaziei de bunuri ridicate/confiscate de autoritatea vamală.

Astfel, el primea sentințele pronunțate de instanțe în cauzele în care autoritatea vamală avea calitate procesuală și în care se dispun măsuri (confiscări de bunuri reținute, restituiri de bunuri etc.) și, acționând în vederea îndeplinirii atribuțiunilor de serviciu, proceda conform celor dispuse de instanță, emițând actele necesare din partea Biroului Vamal de Frontieră Galați care erau înaintate către autoritățile competente prin adrese semnate de către șeful său ierarhic, inculpatul I. M., șeful Biroului Vamal de Frontieră Galați.

În această calitate, liderul grupării a primit o sentință penală pronunțată de Judecătoria Târgu Bujor prin care se dispunea confiscarea de către Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Galați a cantității de 267.480 pachete de țigări, indisponibilizate de lucrătorii Poliției Județene Galați - Serviciul de Investigații Fraude. Deși potrivit legii aceste bunuri se predau pentru distrugere, sentința a rămas definitivă în forma pronunțată de Judecătoria Târgu Bujor, sub aspectul măsurii confiscării, astfel că s-a procedat la punerea sa în executare în această formă, motiv pentru care țigările confiscate au fost predate către antrepozitarii pentru tutun prelucrat de Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale Galați (actualmente Direcția Regională Vamală Galați) după ce, în prealabil, au fost preluate de la Poliția Județueană Galați.

"Este de menționat faptul că inculpatul N. S. C. a avut cunoștință despre existența și conținutul sentinței penale pronunțată de Judecătoria Târgu Bujor și a procedat la ridicarea de la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului de Poliție al Județului Galați a cantității de țigări și la predarea acestora către antrepozitarii autorizați, conform dispozițiilor Codului fiscal, având în vedere calitatea de gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate pe care o deținea", mai arată DIICOT.

În cursul anului 2015, el a cunoscut-o, prin intermediul unei rețele de socializare, pe inculpata M. M., cu care a inițiat o relație care a evoluat, cei doi ajungând să se întâlnească. Întrucât avea probleme financiare și cheltuieli care nu puteau fi acoperite din veniturile licite (întreținerea familiei, plata pensiei de întreținere pentru copilul din căsătoria anterioară, cheltuielile ocazionate de relația afectivă, în derulare, pe care o avea cu inculpata M. M. etc.), el a gândit o modalitate prin care își putea spori veniturile.

Astfel, cunoscând conținutul sentinței penale pronunțate de Judecătoria Târgu Bujor, bărbatul a ajuns la concluzia că putea obține importante profituri materiale prin preluarea din Camera de Corpuri Delicte a Poliție Județene Galați a unor cantități de țigări de contrabandă și valorificarea acestora prin utilizarea unor hotărâri judecătorești falsificate.

Potrivit DIICOT, el i-a spus iubitei sale, inculpata M.M., că își pot spori veniturile valorificând țigări de contrabandă pe care el le putea procura, ca lucrător vamal. Ca urmare, femeia a fost de acord să se implice în activitatea de preluare, transport, depozitare, predare și valorificare a țigărilor, dar întrucât nu voia să fie prinsă cu acestea și pentru a nu se poate face legătura între ea și țigări, în cazul unor investigații, ea a implicat-o pe mama sa, inculpata A.M.

Cei doi iubiți au stabilit ca el să transporte țigările de contrabandă la locuința mamei femeii, din comuna Liești, județul Galați, unde trebuiau să rămână depozitate o perioadă scurtă, până când erau preluate de destinatarii care urmau să se ocupe de valorificarea en-detail. În paralel, inculpata M. M. a abordat-o pe mama sa, cerându-i să primească și să păstreze în locuință țigările aduse de bărbat, pe care i l-a prezentat ca fiind "un cunoscut", și solicitându-i să găsească o persoană dispusă să valorifice țigările, ambele cunoscând-o pe inculpata B.M., originară din comuna Liești, județul Galați.

Procurorii susțin că în localitate era de notorietate faptul că inculpata B. M. se ocupa cu vânzarea de țigări de contrabandă, aceasta fiind cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul DIICOT Galați pentru comiterea aceluiași gen de infracțiuni. Astfel, inculpata A. M. a contactat-o pe inculpata B. M., care a decis să se implice în preluarea, transportul și valorificarea țigărilor de contrabandă.

"În aceste condiții și modalități, la începutul lunii mai 2017 s-a cristalizat grupul infracțional compus din inculpații N.S. C., M. M., A. M. și B. M. în care membrii acestuia aveau atribuțiile și rolurile descrise mai sus pe care le-au exercitat în vederea îndeplinirii scopului infracțional", mai susține DIICOT.

Procurorii precizează că, din 3 ianuarie 2017, calitatea de gestionar al Camerei de Corpuri Delicte a fost preluată de inculpatul N. V., agent șef adjunct în cadrul Serviciului Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative. În exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpații N. V. și N.S. C. au ajuns să se cunoască, cel din urmă fiindu-i prezentat de către foștii gestionari ai Camerei de Corpuri Delicte ca fiind omologul din partea Direcției Regionale Vamale Galați, "responsabil cu ridicarea țigărilor provenite din contrabandă". Totodată, foștii gestionari i-au explicat că inculpatul N. S. C. era persoana responsabilă de ridicarea țigărilor, în cazul în care acestea ar fi trebuit predate de Poliția Județeană Galați către autoritatea vamală.

Astfel, pe parcursul discuțiilor purtate, inculpatul N. V. i-a explicat liderului grupării că nu mai avea spațiu pentru depozitarea țigărilor ridicate de organele de urmărire penală în dosarele instrumentate, iar la scurt timp, acesta i-a cerut ca, "în spiritul bunelor relații interinstituționale", să-i comunice o situație a dosarelor în care se dispusese ridicarea și indisponibilizarea unor cantități importante de țigări.

"Justificându-și demersul și profitând de lipsa de experiență în materie de gestionare a camerei de corpuri delicte a inculpatului N. V., inculpatul N. S. C i-a explicat acestuia că intenționa «să-i pună la lucru pe juriștii din cadrul vămii ca să obțină hotărârile judecătorești rămase definitive în cazurile în care a afirmat că vama era prejudiciată», acesta oferindu-și astfel ajutorul pentru a-i crea spațiul necesar pentru depozitarea altor cantități de țigări", arată DIICOT.

Având încredere în susținerile inculpatului N. S. C, gestionarul a întocmit un înscris olograf, pe o copertă de carton format A4, în care a inserat nouă rubrici cu numerele de dovadă de introducere în Camera de Corpuri Delicte, numărul dosarelor penale în care erau efectuate cercetările și numele și CNP-ul persoanelor de la care fuseseră ridicate țigările. Ulterior, la solicitarea bărbatului care era liderul grupării, gestionarul i-a transmis acestuia și fotografii după etichetele aplicate pe sacii în care se păstrau țigările ridicate.

Ca urmare, liderul grupării a conceput un plan pentru a-l determina pe gestionar să predea importante cantități de țigări de contrabandă care se aflau în păstrare la Camera de Corpuri Delicte a Poliției Județene Galați. Astfel, acesta a decis să plăsmuiască sentințe penale în care să insereze aspecte nereale legate de măsura confiscării pe care apoi să le prezinte la Poliția Galați.

În vederea falsificării hotărârilor judecătorești, el a accesat portalul instanțelor de judecată, introducând în criteriile de căutare numele persoanelor cercetate, astfel cum fuseseră indicate de gestionar. După ce a identificat dosalele, el le-a accesat și a copiat minutele publicate pe portal, întocmind ulterior documente în format Word. Ulterior, el întocmea în fals hotărâri judecătorești utilizând minutele copiate și datele din cuprinsul acestora, inserând aspecte legate de confiscarea specială, respectiv faptul că se dispunea confiscarea țigărilor în folosul/favoarea autorității vamale, mai spun procurorii DIICOT.

Conform sursei citate, pentru a crea o aparență de legalitate, inculpatul a aplicat, peste documentele astfel falsificate, ștampile scanate provenite de la instanțele de judecată, executând semnături pretinse ca fiind ale președinților instanțelor de judecată.

După întocmirea sentințelor falsificate, liderul grupării mergea la locul de muncă unde, pe calculator, întocmea adrese din partea Biroului Vamal de Frontieră Galați către Poliție Galați, prin care se solicita predarea către unitatea vamală a țigărilor cuprinse în sentințele penale atașate (falsificate).

"Pentru ca adresele emise în numele și pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galați să producă efecte juridice acestea trebuiau semnate de șeful instituției, respectiv de către inculpatul I. M., și să poarte ștampila autorității vamale. Cu privire la acest aspect, inculpatul N. S. C a decis să profite de lipsa de personal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Galați, de multitudinea de documente care se întocmesc la această unitate, respectiv de supraaglomerarea inculpatului I. M., precum și de lipsa mijloacelor de transport", susțin procurorii DIICOT.

Astfel, el preda la mapa șefului Biroului Vamal de Frontieră Galați adresele emise în numele și pe seama instituției la care se aflau atașate sentințele penale falsificate. Șeful semna adresele de înaintare, fără a verifica veridicitatea sau autencitatea sentințelor penale atașate, după care preda mapa către secretara Biroului Vamal de Frontieră Galați. Ulterior, liderul grupării solicita secretarei adresa de înaintare și sentința penală atașată, aplicând peste semnătura inculpatului I. M. ștampila biroului Vamal de Frontieră Galați și precizând că urma să se deplaseze personal pentru a remite corespondența către Poliția Galați.

Apoi, el mergea la Poliția Galați și preda fie la registratură, fie direct gestionarului adresa emisă în numele și pe seama Biroului Vamal de Frontieră la care se afla atașată sentința penală falsificată. Ca urmare, gestionarul întocmea un raport prin care solicita scoatere din Camera de Corpuri Delicte a cantităților de țigarete menționate în hotărârile judecătorești falsificate, în vederea predării către Biroul Vamal de Frontieră Galați, astfel cum era menționat în adresa întocmită în fals de către inculpatul N. S. C.

După efectuarea acestei proceduri, gestionarul putea remite efectiv țigările căte liderul grupării, pe care îl suna să se prezinte la sediul Poliției Galați. Pentru a crea o aparență de legalitate, acesta prelua țigările, transportându-le și depozitându-le temporar în magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galați.

Conform DIICOT, această "procedură" era derulată de liderul grupării pentru a de senzația persoanelor care îl ajutau la manipularea și transportul țigărilor că urma să le preia pentru a le preda către antrepozitarii autorizați, dar și pentru a putea pretinde, în cazul unui control inopinat al inculpatului I. M., că țigările solicitate prin adresele semnate de acesta erau preluate și păstrate în magazie până la predare.

Pentru a manipula și transporta țigările, liderul grupării a apelat la trei persoane, între care un inspector vamal, iar modul în care el acționa - se prezenta la sediul Poliției Galați unde era așteptat de gestionar (agent șef de poliție), înscria mijloacele de transport în registrul de acces auto, întocmea procesele verbale de predare a țigărilor - precum și calitatea sa de inspector vamal superior la Biroul Vamal de Frontieră Galați au fost de natură să le creeze convingerea celor trei martori că acționa în vederea îndeplinirii atribuțiilor de serviciu.

După depozitarea cantităților de țigări în incinta magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galați, inculpatul N. S. C aștepta momentul optim pentru a realiza transportul acestora către locuința iubitei sale. Înainte de primul transport, liderul grupării, iubita sa și mama acesteia s-au întâlnit în comuna Liești, iar cea din urmă i-a arătat bărbatului o poartă din lateralul grădinii, prin care se putea intra discre,t fără a atrage atenția vecinilor, și locul în care le putea depozita în siguranță.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că inculpatul N. S. C a acționat în șase împrejurări distincte, ocazii cu care a utilizat un număr de șase hotărâri judecătorești falsificate și un număr de șase adrese emise în numele Biroului Vamal de Frontieră Galați falsificate de acesta cu ocazia întocmiri în scopul preluării de la Inspectoratul de Poliție al Județului Galați a cantității totale de 170.948 pachete de țigarete, de diferite mărci, provenite din contrabandă", mai arată DIICOT.

Țigările au fost preluate ulterior de la locuința respectivă și valorificate, în mai multe tranșe, de inculpata B.M.

Suma obținută din valorificarea țigărilor se ridică la 870.437 lei.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Galați.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8787 secunde