Patru persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat cireșe

209
Patru persoane au ajuns la spital, după ce au mâncat cireșe - perfuzii1-1560166117.jpg

Articole recomandate

Patru persoane au ajuns în ultimele zile în atenția medicilor de la Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iași cu valori foarte ridicate ale potasiului în organism, după ce au consumat cireșe.

Afecțiunea neobișnuită apare de două ori pe an, în sezonul cireșelor și al strugurilor, și afectează persoanele care au deja boli cronice renale. Dacă aceștia consumă o cantitate mare de legume sau fructe riscă să facă hiperpotasemie, o creștere bruscă a potasiului în organism care poate provoca inclusiv decesul. Cei patru pacienți sufereau de boli renale și se aflau sub tratament medicamentos, care, în combinație cu o cantitate mare de cireșe, au produs complicații. După ce au mâncat fructele, bolnavii au început să aibă bătăi accelerate ale inimii, senzații de leșin și mâinile și picioarele amorțite. Starea a doi dintre ei era deja gravă, încât imediat după ce au ajuns la unitatea medicală medicii i-au pus la dializă. 


"Această afecțiune apare în particular la persoanele care au o boală cronică de rinichi, mai frecvent la persoanele în vârstă, însă nu doar. În cazul celor trecuți de 60 de ani, afecțiunea apare la 10-20% dintre bolnavi. Simptomele hiperpotasemiei sunt amorțeli ale membrelor inferioare și superioare sau chiar imposibilitatea de a le mișca, similar unui accident vascular, accentuarea bătăilor inimii și leșin. Pentru a evita această complicație, cei care se știu bolnavi nu trebuie să se ferească de fructe, ci doar să consume mai puține.  În cazul în care au însă simptome, trebuie să se prezinte la spital deoarece afecțiunea le pune viața în pericol, riscând să le oprească inima", a precizat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului "Parhon". Bolnavii au fost internați în secția de Nefrologie a spitalului, unde vor mai sta o perioadă sub supraveghere. Medicii se confruntă cu astfel de cazuri în fiecare an și le recomandă celor cu probleme renale să consume o cantitate moderată de fructe și legume pentru a nu-și pune viața în pericol.


sursa: adevarul.ro



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8224 secunde