Patru jandarmi constănțeni s-au întors din Kosovo

1430
Patru jandarmi constănțeni s-au întors din Kosovo - 7539b289b6d61e964f60a8a6e9311bde.jpg
Patru militari din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile "Tomis" și-au încheiat stagiul de un an și s-au întors în țară din misiunea de menținere a păcii în provincia Kosovo. Este vorba de plutonierul Cătălin Ichim, care a participat la două misiuni internaționale în Kosovo, plutonierul Alexandru Daniel Chirilă (care are "la activ" trei misiuni în Kosovo), sergent major Valentin Sorescu (care a mai participat la o misiune) și plutonier Marcel Ghenu - pentru care această misiune a fost prima.
În urma acestei noi experiențe, ei au fost medaliați prin decret prezidențial și au primit mai multe diplome, precum și medalia "Serviciul Păcii".
Unul dintre militari ne-a povestit, ieri, că cel mai periculos moment pe care l-a trăit a fost la data de 1 mai, când, pe la ora 19 - 19,30, făcând parte din plutonul "Bravo" și fiind la Curtea de Justiție din Mitrovița, un grup format din 3 - 4 persoane a atacat mașinile în care se afla cu cocktail Molotov. Au trebuit să se retragă foarte repede din zonă pentru ca incidentul să nu degenereze.
Militarii ne-au mai spus că, față de alte misiuni, de această dată a fost mult mai liniște în zonă, dar că tensiunile încă mai există între albanezi și sârbi.
Locotenent-colonel Sorin Mustățea ne-a declarat că, în acest moment, alți trei jandarmi din cadrul Grupării Mobile "TOMIS" fac parte din detașamentul internațional al Jandarmeriei Române, care se află în Kosovo.
Jandarmeria Română participă cu efective specializate la menținerea păcii, la solicitarea organismelor internaționale, la activități de instruire, la constituirea forțelor internaționale destinate îndeplinirii unor misiuni în cadrul acțiunilor de prevenire a conflictelor și gestionării situațiilor de criză, de întărire-consiliere, asistență formare, control a forțelor de ordine locale sau de substituție a acestora în toate domeniile lor de activitate.
În baza solicitării Organizației Națiunilor Unite, adresată României și aprobată de Parlament, a Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și ONU privind contribuția cu resurse la unitatea specială de Poliție a Națiunilor Unite din KOSOVO, Jandarmeria Română desfășoară, începând cu data de 22 februarie 2002, misiuni de menținere a păcii în Kosovo.
Efectivele participante la această misiune totalizează un număr de 115 militari. În prezent, efectivele sunt dislocate în provincia KOSOVO, localitatea Peja.
Unitatea s-a subordonat operativ pentru misiuni în zonă, comandantului poliției din regiune, iar în situațiile în care a executat misiuni în afara acesteia, Consilierului Special al Comisarului Poliției ONU.
Efectivele participante la fiecare misiune totalizează 115 militari: 12 ofițeri, 49 maiștri militari și subofițeri, 54 jandarmi angajați cu contract.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 08 Iunie 2009
Stire din Eveniment : Atac la mașina Jandarmeriei
Pagina a fost generata in 0.2492 secunde