Patriarhia Română recomandă evitarea sărutării icoanelor din biserică
Articole recomandate
Jurnalistul Marius Buga condamnat definitiv pentru sex cu minori
15 Octombrie 2024
UPDATE Motociclistul aflat în stare gravă a decedat. A vrut să ferească un pieton pe bulevardul Tomis
15 Octombrie 2024
Scandal la Primăria Mangalia! Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru violarea sediului profesional
15 Octombrie 2024
Adolescentă de 15 ani găsită moartă după ce ar fi încercat o provocare de pe TikTok
15 Octombrie 2024
În contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid–19, Patriarhia Română recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă, arată un comunicat al patriarhiei.
Persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel și simptomele de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de radioul și televiziunea patriarhiei.
Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepțional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriță cu vin).
"Menționăm că în Biserică Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă", arată în comunicat, care adaugă că persoanele care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.
Patriarhia face apel și la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.).
Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepționale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situație de epidemie.
De asemenea, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București adoptă măsuri de prevenție sanitară împotriva noului coronavirus, recomandând credincioșilor să renunțe la gestul însemnării cu apă binecuvântată și să nu mai dea mâna cu ceilalți participanți la Sf. Liturghie, informează un comunicat.
Într-o scrisoare circulară transmisă credincioșilor, preoților și persoanelor consacrate, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, recomandă o serie de măsuri pentru bisericile parohiale și capelele ordinelor călugărești și ale altor structuri – școlare, sociale, caritative, sanitare - din Arhidieceză.
Măsurile de prevenție au fost decise după consultarea cu speciliști în domeniul medical, în urma confirmării în țara noastră, în particular pe teritoriul Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a unei persoane infectate cu noul coronavirus (Covid-19) și a existenței altor persoane considerate suspecte medical ori izolate la domiciliu.
Astfel, în perioada următoare, credincioșilor li se recomandă să renunțe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, și să nu mai dea mâna cu ceilalți participanți la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, se va evita contactul direct al credincioșilor cu relicvarele, iar ministranții și sacristanii vor avea și ei obligația de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice.
Totodată, Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) și celor care prezintă simptone de răceală să evite prezența în biserici și capele la momentele de rugăciune comunitară și să se unească în rugăciune "prin participarea la devoțiunile (Rozariu, Calea Crucii) și la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro ".
"Aceste recomandări comunitar-liturgice – arată ÎPS Aurel Percă – se adaugă măsurilor de prevenție indicate deja de autorități: spălarea des pe mâini, cu săpun, sau folosirea de dezinfectat; evitarea atingerii feței cu mâinile nedezinfectate; autoizolarea și avizarea autorităților sanitare în cazul prezenței simptomelor de răceală sau a intrării în contact cu persoane bolnave. Respectarea recomandărilor autorităților statului privind Covid-19 nu este doar o obligație civilă, dar și una morală și creștinească, dictată de binele comun, grija față de aproapele și prețuirea vieții".
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole din aceeași secțiune
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020
Joi, 27 Februarie 2020