Pasionat de puncte? S-ar putea să rămâi pe jos

631
1
Pasionat de puncte? S-ar putea să rămâi pe jos - fondpunctepenalizare3-1362754712.jpg
Ați pierdut procesele verbale de contravenție sau, pur și simplu, nu știți câte puncte de penalizare aveți acumulate? Nicio problemă. Puteți adresa o scrisoare la sediul poliției, iar aceștia vă vor da informațiile de care aveți nevoie. Iată cum trebuie să procedați în situația în care aveți deja acumulate 15 puncte de penalizare. 

Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii, lipsa centurii de siguranță, circulația pe un sector de drum pe care accesul este interzis, deplasarea cu mașina fără lumini sau semnalizări sau oprirea / staționarea pe spațiul interzis atrag după sine, pe lângă amendă, și puncte de penalizare, iar în momentul în care "colecționați" 15 puncte de penalizare, rămâneți automat pieton pentru 30 de zile.

Trebuie să adresezi o scrisoare poliției

Titularul permisului de conducere, la cerere, are dreptul să obțină informații cu privire la numărul de puncte ce i-au fost aplicate.

"Serviciul Poliției Rutiere are o evidență exactă a situației punc-telor de penalizare. Cei care doresc să afle câte puncte au trebuie să trimită o cerere la Serviciul Rutier, iar noi le vom trimite înapoi răs-punsul la ceea ce doresc să afle", afirmă Carmen Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliției Rutiere.

Permisul îți poate fi luat și pentru 60 de zile

Codul Rutier prevede sancționarea șoferilor indisciplinați cu puncte de penalizare. La acumularea a 15 puncte de penalizare se suspendă permisul de conducere pe o perioadă de 30 zile. Dacă în următoarele 12 luni, șoferul "colecționează" alte 15 puncte de penalizare, permisul este suspendat pe o perioadă de 60 de zile. Altfel spus, în cazul în care conducătorul de autovehicul mai acumulează încă o dată 15 puncte, într-un interval de șase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de sus-pendare se majorează cu încă 30 de zile.


Ce trebuie să faci dacă ai 15 puncte de penalizare

"Hotărârea suspendării este comunicată de către Poliția Rutieră în termen de zece zile de la constatarea contravenției, posesorul permisului având obligația de a-l depune la Poliție în termen de cinci zile. Neprezentarea contravenientului în termenul prevăzut, în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de sus-pendare a exercitării dreptului de a conduce. În momentul suspendării permisului, șoferul va primi o dovadă, cu care va putea circula 15 zile, suspendarea începând după terminarea celor 15 zile. La sfârșitul perioadei de suspendare, șoferul se prezintă la sediul poliției rutiere, cu dovada respectivă, pentru a-și ridica permisul de conducere", afirmă purtătorul de cuvânt al Serviciului Poliției Rutiere.

Poți primi o reducere a suspendării

La cererea motivată a titularului permisului de conducere, perioa-dele de suspendare se pot reduce, de către șeful poliției rutiere al județului pe raza căreia a fost săvârșită fapta, dar nu mai puțin de 30 de zile, în condițiile prevăzute în regulament.

De asemenea, de menționat este faptul că în momentul în care ți se suspendă permisul de conducere, toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment se șterg.

"Suspendarea exercitării dreptului de a conduce anulează toate punctele de penalizare acumulate până în acel moment", spune Carmen Șerbănescu.



Comentează știrea

jh
9 martie 2013
Lamurire

Si daca sunt plecat din tara ce se intampla? si apoi daca revin dupa un an mai este valabila pedeapsa?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5288 secunde