Parchetul General a sesizat Avocatul Poporului în cazul ordonanței de modificare a legilor justiției

123
Parchetul General a sesizat Avocatul Poporului în cazul ordonanței de modificare a legilor justiției - parchet-1539786254.jpg
Parchetul General a sesizat, miercuri, Avocatul Poporului în cazul ordonanței de modificare a legilor Justiției, cerându-i sesizarea Curții Constituționale. 


"În considerarea rolului constituțional al Ministerului Public stabilit prin dispozițiile art. 131 din Constituția României, de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și interesele cetățenilor, prin prezenta, am onoarea de a vă supune, spre analiză, solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională, în temeiul dispozițiilor art. 146 lit. d) teza finală din Constituția României și art. 13 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 35/1997, republicată, cu excepția de neconstituționalitate a articolului VII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției", se arată în preambulul actului normativ. 


Articolul VII din OUG prevede: "Procurorii care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență își desfășoară activitatea în cadrul parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DIICOT si DNA, precum și în cadrul celorlalte parchete rămân în funcție în cadrul acestora numai dacă îndeplinesc condițiile prevăzute de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și legea 304/ 2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările și completările ulterioare".


Motivele de neconstituționalitate invocate de parchet:


- Urgența și situația extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată nu sunt motivate de Guvern în ceea ce privește soluția legislativă de la art.VII. 


- Ordonanțele de urgență nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție. Or, principiul stabilității procurorilor constituie o garanție de rang legal, ce ține de regimul juridic al acestora, fiind menită să garanteze statutul lor constituțional.


- Sintagma "procurorii care își desfășoară activitatea" din cuprinsul acestui articol este neclară, prin aceea că poate fi înțeleasă ca referindu-se atât la toți procurorii, inclusiv cei numiți în funcții, dar și numai la procurorii aflați în situație de delegare ori de detașare. (...) Este afectată în acest mod cariera procurorilor printr-un text legal confuz și imprecis, prin urmare lipsit de previzibilitate, ceea ce vine în contradicție cu art.1 alin.(5) din Constituția României. Acest text constituțional impune o obligație legiuitorului, indiferent de la ce nivel, de a asigura calitatea legislației și, implicit, securitate juridică destinatarilor acesteia. 


- Textul art. VII al Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, publicată în Monitorul Oficial nr.874 din 16 octombrie 2018, în măsura în care s-ar aplica procurorilor numiți în funcție, intervine în sensul înlăturării unor procurori din funcțiile legal deținute, prin impunerea unor condiții noi, inexistente la data la care a fost făcută numirea. În acest sens, acest articol este în contradicție cu principiul constituțional al neretroactivității legii consacrat de art.15 alin.(2) din Constituția României, conform căruia: "Legea dispune numai pentru viitor, cu excepția legii penale sau contravenționale mai favorabile".


- Dispozițiile art.VII contravin principiului egalității în drepturi consacrat de art.16 alin.1 din Constituția României privind egalitatea în drepturi. 


- Se poate observa că prin potențiala încălcare a statutului procurorului sunt generate consecințe de natură să afecteze negativ funcționarea normală a parchetelor, în principal prin creșterea duratei de soluționare a cauzelor penale. Astfel, conform art.21 alin.3 din Constituție, "părțile au dreptul la un proces echitabil și la soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil".


Sursa: hotnews.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9261 secunde