Parașutiștii militari, "născuți" în vâltoarea celui de-Al Doilea Război Mondial

191
Parașutiștii militari,

Articole de la același autor

Miercuri, 10 iunie, s-au împlinit 79 de ani de când, prin aplicarea Decretului-Lege 93, din anul 1941, a fost înființată prima companie de parașutiști în cadrul Centrului de instrucție al aeronauticii de la Popești-Leordeni, sub comanda locotenentului mecanic de aviație Ștefan Șoverth. Această zi a devenit Ziua Parașutiștilor Militari.

Cu acest prilej, ministrul Apărării naționale, Nicolae Ionel Ciucă, a transmis un mesaj militarilor parașutiști:

"Sărbătorind Ziua Parașutiștilor Militari, cinstim ani de muncă, de neîncetate căutări și încercări soldate cu succes și rezultate care s-au constituit în adevărate pagini de istorie.

Specialitate militară de elită, născută în vâltoarea celui de-Al Doilea Război Mondial, arma parașutiștilor militari avea să contribuie din plin la succesul în luptele de apărare a porții de nord a Bucureștiului (Băneasa și Otopeni), în zilele fierbinți de după 23 august 1944, în care au căzut eroic la datorie mulți parașutiști.

Anii care au urmat după încheierea războiului au adus evoluții însemnate în consolidarea și afirmarea trupelor de parașutiști în organica forțelor armate ale țării noastre. Amintim, aici, contribuția remarcabilă adusă de generalul-parașutist Grigore Baștan, în dezvoltarea și modernizarea parașutismului militar românesc, în a doua jumătate a secolului trecut.

Pentru devotamentul și spiritul de sacrificiu dovedite în cele aproape opt decenii de existență a specialității lor militare, este datoria noastră să ne aplecăm frunțile în cinstea memoriei eroilor parașutiști căzuți la datorie sub faldurile drapelului tricolor întru gloria Armatei României și apărarea valorilor statului român.

Acum, la ceas aniversar, se poate afirma că operativitatea, integritatea, tenacitatea, inițiativa, flexibilitatea și lucrul în echipă reprezintă reperele definitorii ale parașutiștilor militari.

Calitățile care v-au impus pe drept cuvânt în elita Armatei României vor constitui principalul atu în reconfirmarea indicatorilor de performanță și a profesionalismul dumneavoastră, în scopul îndeplinirii misiunilor încredințate, atât pe teritoriul național, cât și în teatrele de operații alături de aliații și partenerii noștri, sub egida NATO și UE.

Fiți demni de faptele de arme ale înaintașilor și misiunea ce vi s-a încredințat, dovediți spirit de inițiativă, versatilitate și disponibilitate permanentă în toate acțiunile pe care le întreprindeți!" 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3959 secunde