Ovinele salvate de pe nava răsturnată la Midia, protejate. "Nu vor fi duse la abator!"

412
Ovinele salvate de pe nava răsturnată la Midia, protejate.

Articole de la același autor

În a patra zi de la răsturnarea navei "Queen Hind" în acvatoriul portului Midia, autoritățile s-au concentrat, în continuare, pe salvarea animalelor rămase captive la bord. Zeci de pompieri, alături de scafandri și medici veterinari s-au aflat în permanență, în ultimele zile, la fața locului, încercând să salveze cât mai multe animale. Ieri, la închiderea ediției, numărul oilor salvate ajunsese la 120 – dintr-un total de 14.600 de ovine încărcate pe navă, în momentul plecării din port. După ce primele zile salvatorii s-au străduit să intervină printr-un singur punct de acces, în noaptea de marți spre miercuri, cu încuviințarea armatorului, au decupat încă o fereastră de acces în puntea superioară, iar ieri au decupat alte două găuri. 


Alături de militari, la bordul navei s-au aflat ieri și șase medici veterinari – trei voluntari, iar trei din cadrul Autorității Naționale Sanitar Veterinare -, care au tranchilizat ovinele pentru a fi scoase de salvatori mai rapid. "Oile evacuate sunt depozitate temporar pe cheiul din portul Midia, în țarcuri special amenajate, unde medicii veterinari le examinează clinic, le administrează vitamine, furaje, apă, iar apoi sunt transportate la ferma de proveniență, de unde nu pot pleca fără aprobarea ANSVSA", au precizat reprezentanții ISU Dobrogea. 


La operațiuni au participat, pe lângă cei 25 de militari din cadrul ISU, trei remorchere ale ARSVOM, cu 30 de angajați și 9 scafandri, cât și o ambarcațiune de la Garda de Coastă, dar și jandarmi.  


Ieri, încă de la primele ore ale dimineții, reprezentanții autorităților județene, dar și centrale, s-au aflat în portul Midia, pentru a supraveghea îndeaproape operațiunea de salvare. Prefectul Dumitru Jeacă, subprefectul Ali Șenol, alături de col. Gheorghe Popa, șeful ISU Dobrogea, și de dr. Robert Chioveanu, noul șef al ANSVSA, au fost prezenți la acțiune. 


Referitor la animalele salvate, șeful ANSVSA a precizat: "Animalele salvate se află sub restricție sanitară veterinară, nu vor părăsi adăpostul, nu vor fi transferate către centre de colectare a animalelor și nici către abator către sacrificare. În momentul de față se poartă discuții cu reprezentanții asociațiilor de protecția animalelor în vederea identificării celor mai bune soluții pentru acestea". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2697 secunde