Ordonanță pentru înființarea Poliției Animalelor. Cum vor putea acționa oamenii legii

201
Ordonanță pentru înființarea Poliției Animalelor. Cum vor putea acționa oamenii legii - fotofondpolitiaanimalelor2-1598465005.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Afacerilor Interne a pornit, în sfârșit, demersurile oficiale pentru a înființa Poliția Animalelor. Polițiștii vor putea interveni pentru a salva animalele în pericol, inclusiv cele folosite pentru lupte sau antrenamente, iar acestea vor putea fi confiscate și duse în adăposturi care să le protejeze.

La sfârșitul săptămânii trecute, un băiat de 14 ani din localitatea Agigea a fost filmat în timp ce băga o pisică într-un vas de toaletă. "Distracția" a fost postată apoi pe site-urile de socializare. Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Agigea s-au sesizat din oficiu, iar băiatului i-a fost deschis dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de rănirea sau schingiuirea animalelor, potrivit Legii nr. 205/2004.

În curând, însă, vom avea însăși Poliția Animalelor, care va acționa pentru protejarea tuturor animalelor aflate în pericol. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost finalizat proiectul Ordonanței de Urgență pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, acesta fiind pus pe site-ul MAI în dezbatere publică. "Noul proiect are ca scop stabilirea unui mecanism potrivit căruia polițiștii pot constata că un animal se află într-o situație de pericol și emit un ordin de plasare a animalului în adăpost. Concret, mă refer la situații precum: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte cu animale, practicarea tirului pe animale, sau folosirea de animale pentru dresajul altor animale agresive sau alte rele tratamente asupra animalelor. În plus, sunt stabilite elementele pe care le conține ordinul de plasare a animalelor în adăpost", explică ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Se așteaptă propuneri de la iubitorii de animale

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acestuia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal într-o situație de pericol.

"O altă noutate, introdusă în spiritul transparenței, este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul. De asemenea, prin proiect se propune completarea dispozițiilor Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române din perspectiva desfășurării activităților specifice pentru protecția animalelor", mai spune Marcel Vela.

Ulterior, serviciile publice de adăpostire a animalelor vor fi operaționalizate în termen de 60 de zile de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial, iar, pentru o perioadă de 180 de zile, MAI, Poliția Română și ANSVSA vor desfășura activități de informare a populației. În plus, Vela face apel la iubitorii de animale de propuneri și observații pentru a completa proiectul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4283 secunde