Ordin de protecție provizoriu, în premieră. Agresorii vor avea brățări electronice

981
Ordin de protecție provizoriu, în premieră. Agresorii vor avea brățări electronice - fond-1518454346.jpg
Guvernul României, după îndelungi insistențe, a luat măsurile cerute insistent pentru protejarea victimelor violenței în familie. Astfel, un document aprobat de Executiv reglementează Ordinul de protecție provizoriu, pentru protejarea imediată a victimei și înlăturarea agresorului.

Oamenii legii vor avea la îndemână instrumentele pentru intervențiile rapide în situațiile de pericol iminent pentru sănătate și securitatea victimei violenței domestice și să înlăture, de îndată, agresorul din domiciliu. Ordinul de protecție provizoriu este diferit de Ordinul de protecție, care este deja reglementat prin lege din anul 2012.

Practic, Ordinul de protecție provizoriu este un instrument complementar Ordinului de protecție, care se emite de către polițist, de îndată, cu caracter executoriu, fără termen și fără somație, având valabilitate de 5 zile, cu posibilitate de prelungire până la emiterea Ordinului de protecție. Ulterior, documentul trebuie confirmat de către un procuror, pe baza declarațiilor și a probelor strânse de către polițist. Prin actuala reglementare, polițistul va avea dreptul și obligația să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar și cu forța, și să emită un OPP prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar dacă acesta este titularul contractului de proprietate.

"Nu mi se pare în regulă, pentru că nu poți lăsa la aprecierea unui agent de poliție astfel de lucruri. Polițistul, fiind primul sesizat, poate fi influențat sentimental de acel moment, în care găsește victima bătută. Acest aspect trebuie analizat la rece, pentru că a da un ordin de protecție înseamnă îngrădirea unor drepturi. Nu mi se pare normal să intre în atributul Poliției Române așa ceva. După părerea mea, magistrații sunt cei care se ocupă și ar trebui să se ocupe de acest lucru", a declarat, pentru "Cuget Liber", polițistul Daniel Avasilcăi, președintele Sindicatului Europol Constanța.

Ordinul de protecție provizoriu va fi emis în baza unei fișe de risc, prin care polițistul va stabili gradul de risc în baza evaluării de la fața locului. Dacă riscul pentru victimă este crescut sau foarte crescut, polițistul va emite un OPP, prin care pot fi dispuse următoarele măsuri pentru agresor: evacuarea din domiciliu cu interdicția de a reveni pe toată durata valabilității OPP; stabilirea unei distanțe minime de apropiere de victimă (de domiciliu, de locul de muncă, de școală, după caz); confiscarea cheilor, a armelor.

OPP și OP vor fi monitorizate de către polițiști, nerespectarea măsurilor dispuse prin cele două instrumente constituind infracțiune, pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 1 lună la 1 an. De asemenea, pentru agresor, se introduce obligația de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere (brățară electronică) dacă acesta a fost obligat să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, față de copiii acesteia sau față de rude ale acesteia, ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau dacă i-a fost interzisă deplasarea în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2964 secunde